Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2023 18:15:00

Takto vyvolané šílenství je schopné nakazit početné vrstvy společnosti

Takto vyvolané šílenství je schopné nakazit početné vrstvy společnosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce.

 Ani muže do závodu, ani učitele do školy:

nejvyššímu odborářovi Josefu Středulovi před dnešní stávkou učitelů a spol určitě narůstá adrenalin. Z jeho několika posledních mediálních vystoupení to vypadalo, jakoby snil, že do jeho konečníku vlétl roj včel a odhalil mu podlost Fialovy vlády. A jak je známo, takto vyvolané šílenství je schopné nakazit početné vrstvy společnosti. Středula spolu s opozicí, zejména s ANO, buší do vlády ze všech stran.  Ne, že by jeden, nebo druhý věděli, jak současné souběžně probíhající krize řešit, ale na rozdíl od Fialy a jeho ministrů ve vládě nesedí. Tím odlišnost obou táborů končí. Ve druhé dekádě našeho století Babišem a socialisty Sobotkou a Hamáčkem rozjetá společnost nároků ukazuje, do jak nebezpečné pasti směřujeme. Díra ve státní kase narůstá, stejně jako valorizační automaty pro stále početnější část společnosti. Chod státu je drahý a neefektivní. Ukazuje se, že zcela zásadním reformám se nevyhneme. Potenciál transformované ekonomiky z devadesátých let k dalšímu rozvoji české ekonomiky nestačí, respektive je vyčerpaný. V souladu s mnoha průzkumy ze světa, i pro naše občany platí, že klíčovými zdroji strachu nejsou apokalyptické příběhy globální změny klimatu, stále více dokonce i válka na Ukrajině (jejíž výsledek nám předurčí perspektivu života na desítky roků), ale ekonomika, rostoucí ceny, nezaměstnanost a strach ze zločinu. A jelikož aktuálně vyhlídky naší ekonomiky a rostoucí ceny základních potřeb výrazně dopadají na peněženky lidí, je strach z přítomnosti veliký.
    

Fialově vládě chybí jasný tah na bránu. Byrokracie v naší zemi narostla do obludných rozměrů. Paralyzuje, prodražuje  a zpožďuje investice a komplikuje všechny segmenty  včetně školství, zdravotnictví, podnikání. prostě všechno. Ne náhodou se stále více přemýšlivých lidí ptá, jestli ještě tohle je svoboda? Dlouhodobá politika vytěsňování rizika z našich životů přinesla svoje trpké plody, které nyní sklízíme. Ne jistoty, ale stále rostoucí nejistota. A dynamika změn? Spíš ospalá mysl nejen vlády, ale celé společnosti. Změny mohou dělat pouze politici znalí. A s tím je problém.

Když vše šlape, kvalitní úředníci vykryjí i slabého ministra, ne-li rovnou vola. Jenže když je třeba reformovat strukturu a obsah té či oné činnosti, musí mít daný politik schopnost dát úřednictvu a odborníkům jasné zadání. A to se bohužel dlouhé roky nedělo a neděje se to ani dnes. Pokud noční rozdělování ministerských postů  odborným outsiderům  neskončí, nikam se nepohneme. 

Kultivaci hospodářského prostoru (rozbíjení monopolů, distribučních koalic, energetickou koncepci, prostor pro inovace a jejich financování, tolerance inteligentního selhání, ...) jen namátkou k resortu průmyslu a obchodu. Zásadní zpřehlednění a zjednodušení práva, jeho rychlé  a spravedlivé vymáhání k resortu spravedlnosti. A k dnes stávkujícím učitelům - je třeba zásadně změnit princip socializace mladých, vrátit do škol výuku etiky, vychovávat mladé k přijímání rizika, vrátit se k významu vědy. Prostě je třeba formovat u mladých charakter a vlastnictví cností. Docela by mě zajímalo, jestli dnes stávkující učitelé o tomhle někdy slyšeli? A bylo by toho daleko více.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama