Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2017 11:38:00

Nová kvalita vztahů Rusko – Turecko

Nová kvalita vztahů Rusko – Turecko

Na právě skončených jednáních v Soči se prezidenti Ruska Putin a Turecka Erdogan shodli na tom, že skončilo problémové období v jejich vztazích.

 Problémové období v jejich vztazích začalo v listopadu 2015 po sestřelení ruského letounu operujícího v Sýrii nad údajným tureckým územím. Nyní, zdá se, je tato epizoda ve vzájemných vztazích zcela zapomenuta.

Turecké zboží zj. potraviny opět našlo cestu na ruský trh, skončilo obchodní embargo. Ruští turisté našli cestu do tureckých letovisek. A turecký prezident Erdogan a ruský prezident Putin, zdá se, si velmi rozumějí. Bez jejich velkého porozumění ostatně nelze očekávat řešení syrského problému.

Tady pochopitelně nelze zapomenout ani na americké zájmy. Američané preferují silnou spolupráci s kurdskými bojovníky v severní Sýrii. Turci naopak mají s nimi problém. A vydržují na své útraty určité části ozbrojenců bojujících proti Asadově vládě. A Rusko je velký přítel prezidenta Asada a spolupracuje velmi úzce s jeho armádou.

Zdá se, že současné porozumění obou státníků a také aktuální pozitivní pohled prezidenta Trumpa na potřebu ukončení války v Sýrii a likvidaci islámského státu dávají velké možnosti nalézt mírové řešení v Sýrii tak, jako dosud nikdy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama