Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2017 8:32:00

Spekulace o rozhodnutí ČNB

Spekulace o rozhodnutí ČNB

Takzvaný měnový závazek ČNB začíná ležet v žaludku mnohem více lidem, nežli to bylo v těch posledních více než 3,5 letech.

 Na počátku této podivné politiky ČNB, tedy v listopadu 2013, jsem byl vlastně jediný, kdo na tento hloupý postup vedení ČNB útočil. Po pár týdnech se přidal M. Zeman, a to bylo dobře. Ale nikdo z výkonných politiků, počínaje premiérem (B. Sobotka postup ČNB dokonce podpořil a ministr financí Babiš moudře mlčí, aby na jeho slova došlo…), se k tomu vlastně nevyjadřuje, jako kdyby to byla jen věc vedení ČNB.

Vedení ČNB jistě nese za toto rozhodnutí hlavní odpovědnost, ale ve vyspělých západních zemích nemůže být takovéto rozhodnutí centrální banky provedeno bez alespoň základní konzultace s šéfem vlády nebo ministrem financí, a nejlépe s oběma. To se v tomto případě nestalo. A to je špatně.

Český dovoz surovin, včetně energetických surovin, byl zbytečně o nějakých 8-10 %, a dnes ještě o více, dražší, nežli by musel být. Zvýšená cena surovin, včetně potravinářských komodit, průmyslových kovů a energetických surovin se potom promítá do finální ceny z Česka vyváženého zboží. Není to tedy tak, že intervence ČNB jsou jednoznačně výhodné pro vývozce. Protože po zvýšení cen surovin v důsledku nákupu za ke koruně silnější euro i dolar, si výrobci musí započítat zvýšené náklady za dovoz surovin do svých výrobních nákladů. A vývozci musí pracovat s vyšší nákupní cenou zboží nakupovaného od výrobců.

Celé opatření v zásadě také bránilo rychlejšímu uplatňování dovozu těch nejprogresivnějších výrobních technologií, strojů a zařízení že zahraničí. Ve svých důsledcích tedy toto opatření ČNB bránilo provedení skutečné technologické revoluce a robotizace v českém průmyslu. A to je smutné a to by vládu mělo zajímat v první řadě. Právě vláda je totiž odpovědná za hospodářský vývoj a progresivní nárůst příjmů obyvatelstva. Ovšem vládu jako kdyby to nezajímalo, jakoby se ztotožňovala s lobby některých vývozců a jako kdyby jí neležel na srdci zájem převážné části českých občanů. Nyní se snad konečně blíží okamžik, kdy vedení ČNB skoncuje s hloupým měnovým závazkem.

ČNB na celé akci za tři a půl roku vyházela, téměř dva biliony korun. Tedy, jinak řečeno, realizace měnového závazku, to znamená nákup eur, směřující k udržení kurzu koruny a eura v poměru 27:1, stál zatím daňové poplatníky dva biliony korun. A co bude dál?

Protože v oběhu jsou dva biliony korun, které byly vytištěny v podstatě na pokrytí této potřeby vedení ČNB, nastane po ukončení intervencí silné kolísání kurzu koruny k euru i dolaru. A toto kolísáním kurzu vývozcům vůbec nezávidím. Jak se proti kurzovém riziku zajistí v situaci, kdy kurz divoce skáče nahoru a dolů? To pro vývozce není zrovna příjemná vyhlídka...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama