Ing. Josef Bělica, MBA

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2024 10:21:00

Když vše půjde bez komplikací, v pondělí by mohly být peníze na účtu

Když vše půjde bez komplikací, v pondělí by mohly být peníze na účtu

Moravskoslezský kraj připravil finanční výpomoc zaměstnancům huti Liberty Ostrava, kteří se díky krachujícímu ocelářskému gigantu ocitli v existenčních potížích. Nabízí bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun.

 Zaměstnanci huti, kteří jsou zároveň občany Moravskoslezského kraje, o ni mohou žádat od úterý 18. 6. 2024 na kontaktním místě ve školícím středisku v areálu podniku Liberty Ostrava.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava byli více než půl roku v obrovské nejistotě. Většina z nich si přála a věřila, že huť svůj provoz opět spustí. Bohužel, zpráva majitelů z minulého týdne o prodeji huti přišla jako studená sprcha. Doufáme, že se podaří najít ideálně českého kupce, který výrobu oceli v našem regionu zachová. Přesto je teď potřeba počítat s nejhorším a nabídnout lidem z Liberty pomocnou ruku. Věřím, že jim krajská bezúročná půjčka pomůže překlenout to nejtěžší období,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Kraj nabízí jednorázovou bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun. Toto rozhodnutí schválila Rada Moravskoslezského kraje na svém jednání 17. června 2024.

„Každý zaměstnanec Liberty si o krajskou půjčku může požádat pouze jednou. Podmínkou je, že musí být zaměstnancem huti minimálně k 31. květnu tohoto roku, také musí mít trvalý pobyt na území regionu. Podmínky půjčky a celý proces jsme nastavovali tak, aby byl co nejjednodušší a nejrychlejší. Lidé z Liberty potřebují pomoc ihned, nemůžeme je nechat čekat. Vyřízení a přiznání půjčky si vždy vyžaduje fyzický podpis žadatele, a tak si pro urychlení vyřízení budou zájemci o půjčku žádat osobně na kontaktním místě v areálu huti. Online formuláře a jejich následné podepisování by celý proces výrazně zpomalilo, tomu se chceme vyhnout,“ vysvětlil hejtman kraje Josef Bělica.

Kontaktní místo se nachází ve Školícím středisku Liberty Ostrava ve Vratimovské ulici naproti autobusové zastávce Nová huť hlavní brána. Úřední hodiny jsou nastavené podle provozu Úřadu práce, které bude mít v rámci kontaktního místa své pracoviště také. Budou tam i personalisté huti, kteří budou zaměstnancům vydávat potřebná potvrzení o zaměstnání.

Žadatelé o bezúročnou půjčku budou potřebovat platný občanský průkaz k ověření totožnosti a doložení trvalého pobytu na území kraje, také potvrzení o zaměstnání, které na místě obdrží od personalistů podniku.

„Také budou potřebovat dva výtisky žádosti o půjčku, která bude pro zjednodušení a zefektivnění procesu rovnou smlouvou. Žádosti si lidé mohou stáhnout na webu kraje, předem vyplnit a podepsat a následně přinést na kontaktní místo. Nebo si žádosti vyzvednou přímo tam, vyplní, podepíšou a rovnou odevzdají. V nejbližších dnech na to bude následovat kontrola splnění podmínek, schválení radou kraje a podpis zástupce krajského úřadu. Pak bude potřeba, aby si žadatel oběma stranami podepsanou smlouvu podle pokynů pracovníka kontaktního místa vyzvedl. To je chvíle, kdy smlouva vstupuje v platnost a krajský úřad platbu ihned odešle. Naší snahou ovšem bude vše urychlit,“ řekl hejtman kraje Josef Bělica a dodal, že kvůli těmto půjčkám se bude krajská rada setkávat každý čtvrtek, aby postupně schvalovala všechny podané žádosti.

Popsal, že pokud si zaměstnanec huti požádá o půjčku například v úterý, krajští radní jeho žádost schválí ve čtvrtek. V domluvený termín si žadatel opět na kontaktním místě osobně převezme podepsanou žádost (například ihned v pátek). Následovat bude bezodkladná platba ze strany krajského úřadu na účet žadatele.

„Když vše půjde dobře a bez komplikací, v pondělí by mohly být peníze na účtu. To máte necelý týden od podání žádosti. Věřím, že tento krok lidem z Liberty pomůže, jejich situace je opravdu velmi těžká a nezáviděníhodná. Přeji jim v tomto těžkém období hodně síly a pevné nervy. Stejně jako oni věřím, že se najde vhodný investor, který huť koupí jako celek a její provoz zachová,“ uzavřel hejtman kraje Josef Bělica.

Splatnost bezúročné půjčky je do 31. prosince 2024 a to jednorázově, nikoli ve splátkách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama