Objem takto předávaného jídla v posledních měsících narůstá, jak uvedla předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová v rozhovoru pro Deník.cz.
Podle Doušové na tom má největší zásluhu právě ministr zemědělství Jurečka, který už v září pozval představitele potravinových bank ke kulatému stolu. V jeho rámci se řešila otázka, jak by bylo možné snížit plýtvání s potravinami a zároveň těmto bankám pomoci. Zástupci potravinových bank ministrovi přiblížili zásadní problémy, které omezují jejich činnost. Na toto společné setkání Jurečka zároveň pozval i zástupce z finančního ředitelství a v horizontu několika dní začal jednat. Výsledkem bylo přijetí konkrétních legislativních opatření. U potravin darovaných potravinovým bankám je díky tomu možné v daných případech stanovit základ daně z přidané hodnoty v minimální hodnotě, která se blíží nule, případně je nulová.
„Jsem moc rád, že se po letech nečinnosti konečně podařilo dotáhnout celou věc do konce a systém začal fungovat. Snad to přispěje ke snižování plýtvání s potravinami, které ve vyspělém světě dosahuje obrovských rozměrů a jídlo se dostane k potřebným lidem,“ řekl ministr Jurečka.