Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2014 19:01:59

Chtěl bych Plzeňskému kraji blahopřát jako prakticky nejúspěšnějšímu kraji

Chtěl bych Plzeňskému kraji blahopřát jako prakticky nejúspěšnějšímu kraji

Projev prezidenta republiky během setkání s představiteli Plzeňského kraje

Vážený pane hejtmane, vážení členové krajského zastupitelstva, dámy a pánové,

většina hejtmanů se vytahuje. Vytahuje se neoprávněně a dokonce i v krajích, které mají vysokou nezaměstnanost a nízkou ekonomickou výkonnost. Pan hejtman Šlajs se vytahuje právem a chtěl bych mu k tomu a celému krajskému zastupitelstvu blahopřát. Jediné, proti čemu bych protestoval, je výrok východoevropský region, protože žijeme ve střední Evropě a střední Evropa by měla být oddělována téměř Čínskou zdí od Evropy východní, což koneckonců vidíme i na příkladu Ukrajiny.

Ale jinak jsem si prostudoval velice pozorně Vaše ekonomické výsledky. Pro mě je vždy nejdůležitější objem nezaměstnanosti a ten je zhruba o dva procentní body nižší, než je celostátní průměr. A k tomu bych vám chtěl především blahopřát, protože co je platné, když máte v regionu několik prosperujících firem a desítky jiných krachují nebo propouštějí svoje zaměstnance.

Vím, že i vy máte v některých okresech, konkrétně Tachov, problémy, ale na druhé straně ne jenom, že máte nízkou nezaměstnanost, ale jako jediný kraj, a to jste zapomněl říci, pane hejtmane, jste kraj, který není zadlužený, a to už od roku 2008. Takže ti, kteří nám vykládají, že bez zadlužování není možný ekonomický růst, mohou právě na příkladě Plzeňského kraje zjistit, že to není pravda.

Máte své problémy, o kterých vím. Například dokončení západní části plzeňského obchvatu, což vás bude stát asi dvě miliardy a doufejme, že se vám podaří získat podporu za evropské peníze, ale vím také, že v roce 2015 budete evropským hlavním městem kultury a že jako jeden z mála krajů ve spolupráci s městem stavíte i nové divadlo, což je zvlášť zajímavé například ve srovnání s Ústeckým krajem, kde slavné Činoherní studio se kvůli několika desítkám milionu korun, tomu říkám šetření na nesprávném místě, ruší.

Takže co vám zkritizovat? Já bych nebyl svůj, kdybych si alespoň trochu nezakritizoval. Milý pane hejtmane, máte tady Západočeskou univerzitu, Plzeňskou univerzitu a já nebudu mluvit jenom o právnické fakultě, protože i poctiví absolventi této fakulty budou ještě nejméně deset let slýchat, že absolvovali plzeňská práva, a proto nejsou ani kvalitními obhájci ani kvalitními žalobci, i když to třeba nebude pravda. Ale přečetl jsem si v Hospodářských novinách žebříček hodnocení jednotlivých fakult Plzeňské univerzity a ty fakulty jsou většinou na předposledním místě, na čtvrtém místě z pěti. V jednom případě to je ekonomická fakulta na šestnáctém místě z dvaceti. Takže to rozšířené povědomí, pane hejtmane, o tom, že jenom plzeňská práva stojí za starou belu, se dá rozšířit na některé další fakulty. A protože já jsem absolvent vysoké školy ekonomické, tak nemohu odolat, abych se nezeptal, proč například právě Ekonomická fakulta Plzeňské univerzity je na šestnáctém místě?

Jak vidíte, přeci jenom jste něco slyšel. Ale musím konstatovat, že je to jediný bod, který vám mohu kriticky vytknout. A jinak, abych nezkracoval čas, který je věnován primárně naší diskusi, bych chtěl Plzeňskému kraji blahopřát, a říkám to samozřejmě poprvé po všech svých cestách po českých, moravských či slezských krajích, chtěl bych Plzeňskému kraji blahopřát jako prakticky nejúspěšnějšímu kraji.

Děkuji vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Plzeň, 14. května 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama