Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2014 10:26:31

Německo je motorem EU. Já byl bych rád, kdyby ČR byla alespoň převodovkou

Německo je motorem EU. Já byl bych rád, kdyby ČR byla alespoň převodovkou

Projev prezidenta republiky na tiskové konferenci se spolkovým prezidentem SRN

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

právě skončilo jak naše osobní jednání, tak jednání delegací, v jehož průběhu jsme se dotkli celé řady témat od kulturní a vojenské spolupráce po spolupráci hospodářskou. Z toho vyplývá, že jsme nenašli ani jedna ani druhá strana žádné konflikty, žádné problémy a naopak četné příležitosti pro další rozvoj naší spolupráce.

Společným tématem našich diskuzí byla změna politiky České republiky z hlediska evropské integrace. Jsem si vědom toho, že Německo je motorem Evropské unie a byl bych rád, kdyby Česká republika byla alespoň převodovkou. Koneckonců navštívíme závod v Mladé Boleslavi a tam se jak s motory, tak s převodovkami podrobněji seznámíme. Ale aby byla onou převodovkou, pak je naprosto nezbytně nutné, aby přijala společnou měnu a aby tedy vstoupila do eurozóny.

Slavili jsme nedávno desáté výročí vstupu České republiky do EU a při té příležitosti padlo mnoho jak dobře míněných, tak ale i dutých frází. Jednou z těchto frází bylo i to, že se chceme stát pevnou součástí integračního tvrdého jádra EU. Ale co znamená stát se touto součástí? Znamená to přijmout svoji odpovědnost i za společnou ekonomickou politiku EU včetně přijetí společné měny, nehrát si na „troublemakera“, tedy na potížistu, a nesnažit se napodobit Velkou Británii v jejím poněkud distancovaném postoji vůči EU.

Věřím, že naše setkání přispěje k prohloubení naší spolupráce a věřím, že vedle motoru bude fungovat i česká převodovka.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Praha, 5. května 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama