Ing. Petr Třešňák

  • Piráti
  • Mariánské Lázně
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2024 14:10:00

Plníme slib o moderní a udržitelné energetice

Plníme slib o moderní a udržitelné energetice

Vláda na jednání podpořila návrh na strategickou spolupráci Skupiny ČEZ a britské společnosti Rolls-Royce SMR.

 Společný projekt výstavby malých modulárních reaktorů pomůže s modernizací české energetiky a otevře nové příležitosti pro domácí průmysl. Piráti tak naplňují další ze svých programových priorit v rozvoji české energetiky a posilování energetické bezpečnosti. Rozhodnutí o spolupráci s britskou společností Rolls-Royce SMR vzešla z posouzení informací poskytnutých v rámci předešlé několikaleté komunikace od celkem sedmi potenciálních partnerů. Současná dohoda pozitivně ovlivní jak životní prostředí, tak českou ekonomiku.

„Jaderná energie má v českém energetickém mixu své pevné místo a domácnosti i firmy mohou mít dostupnou a čistou energii. Malé modulární reaktory budou představovat řešení pro energetickou nezávislost, výrobu nejen elektřiny, ale také tepla. Toto partnerství má však význam i z pohledu příležitostí pro český průmysl a české firmy, které se nyní mohou zapojit do dodavatelských řetězců a stát tak u zrodu jaderné renesance. Dokazuje to, že místní firmy si dokázaly udržet v tomto odvětví vysokou kompetenci a zahraniční partneři mají zájem s nimi spolupracovat,“ okomentoval jednání vlády pirátský náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

„Stejně jako obnovitelné zdroje, tak i vývoj malých reaktorů podpoří snahu o dekarbonizaci a přechod k čistým zdrojům energie, což jako Piráti máme v programu a je to jedna z našich priorit. Chceme zdroje energií, jejíž dodávky nebudou zatěžovat životní prostředí, budou stabilní, předvídatelné a dostupné pro průmysl i domácnosti,“ doplnila poslankyně Pirátů Klára Kocmanová, která se tématu dlouhodobě věnuje.

První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ postavit v první polovině 30. let poblíž jihočeské jaderné elektrárny Temelín a prověřovány jsou i další lokality.

„V České republice máme dostatečné technické zázemí a vědu i výzkum na velmi vysoké úrovni, byla by velká škoda toho nevyužít. Pro české firmy to bude zcela nové odvětví a budou mít příležitost stát u zrodu celého výrobního a dodavatelského řetězce,“ uzavřel Třešňák.

Na jednání vzala vláda na vědomí záměr o kapitálovém vstupu ČEZu do společnosti Rolls-Royce SMR a následně zaúkolovala příslušné resorty k postupu dle Smlouvy o zajištění dodržení požadavků na zajištění ochrany základních bezpečnostních zájmů České republiky. Tedy zhodnocení této transakce z pohledu bezpečnostních zájmů České republiky. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama