Ve středu 19. 3. navštívil radní pro kulturu a památkovou Zdeněk Štefek Muzeum gastronomie v Praze. Společně s jednatelem i kurátorem muzea panem Ladislavem Provaanem probírali možnou spolupráci muzea se Středočeským krajem.
„Gastronomie je stále aktuálním a živým tématem, a to nejen současná, ale i historická, vždyť jen od začátku roku se v našich muzeích vystavovala témata jako historie čokolády, kávy nebo cukráren a v kraji máme i významné expozice věnovaná kuchařským ikonám jako je třeba Rettigová ve Všeradicích. Navíc se snažíme podporovat i přes kulturní instituce regionální výrobky, které mají gastronomii také co nabídnout a máme na vysoké úrovni i tematicky blízké školy. Spolupráce spojená i s prezentací středočeských potravin je tedy logickým vyústěním přirozeného procesu.“ sdělil radní Štefek.
Muzeum gastronomie nabízí unikátní expozice plné dobových vyobrazení a 3D rekonstrukcí, ve kterém projdete historií vaření od pravěku po současnost. Nechybí ani sto let stará hospoda nebo bar, návštěvníci mohou objevit historii destilátů nebo piva, poznat příběhy i recepty slavných světových kuchařů. Nedílnou součástí jsou i živé ukázky vaření, osobní přístup průvodců a překvapující plejáda doprovodných služeb.
„Jídlo a stolování je jistě i internacionálním tématem, muzeum gastronomie má i značný mezinárodní ohlas, který se nešíří jen přes turistické agentury, takže spolupráce může přispět i k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v kraji.“ doplnil Štefek.