Tradiční každoroční oslavu práce zemědělců zahájil hejtman Bohumil Šimek, který za největší současný problém agrární sféry označil katastrofální sucho. „Nedostatek vláhy a dopady sucha na krajinu jsou tím ústředním tématem, které také slýchám při svých výjezdech po kraji. Snažíme se podnikat kroky, které by měly napomoci zadržení vody v krajině jižní Moravy a v rámci svých rozpočtových možností zemědělství v regionu maximálně podporovat,“ konstatoval hejtman Bohumil Šimek.
V průběhu boskovických dožínkových slavností byly k vidění ukázky folklórních tradic, prezentace zemědělců a chovatelů, výrobky tradičních řemesel nebo ochutnávky regionálních produktů od jihomoravských výrobců. Došlo i na slavnostní vyhlášení výsledků soutěží Regionální potravina a Zlatá Chuť jižní Moravy.
Krajské dožínky jsou prezentací regionálního zemědělství a venkovských tradic. Poprvé se konaly v roce 2004 v Hustopečích a pořádala je Regionální agrární komora Jmk za finančního přispění Jihomoravského kraje. Od roku 2005 byly už organizovány Jihomoravským krajem společně s Regionální agrární komorou Jmk a dalšími partnery. Konaly se postupně ve městech Tišnov, Kyjov, Vyškov, Brno a Břeclav. Letos bylo pro místo konání vybráno město Boskovice.
Cílem dožínek je zviditelnit jihomoravské zemědělství a jeho kvalitní produkty, přiblížit je tak veřejnosti a zdůraznit tradiční význam zemědělství v regionu, s čímž souvisí rovněž podpora zachovávání folklorních tradic.