JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 14:04:57 - Miloš Krab

volební klauzule

NSS vyhověl stížnosti zelených a Pirátů a navrhl zrušit pětiprocentní hranici v eurovolbách. Co na to říkáte a podporujete to? Budete se tím jako zákonodárce zabývat, nebo jak to teď bude? Kdo by měl jednat a je vůbec povinnost zákonodárců se takovým doporučením aktivně zabývat? Jste předseda Ústavně právního výboru, tak se prám vás, protože by to mělo spadat pod vás, nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 6:02:51 - JUDr. Miroslav Antl
 Já osobně jsem (ve shodě s některými ústavními právníky) přesvědčen, že stanovení jakékoliv hranice ve volbách vždy znevýhodňuje menší politické strany a hnutí, na druhé straně by však (obecně) nějaká hranice měla být, aby nedošlo k úplnému roztříštění sil v Parlamentu, a to jak v Europarlamentu, tak i v Parlamentu České republiky. Takže jsem pro stanovení stejné hranice pro všechny volby – a pro její snížení pod tu pětiprocentní, třeba na 3%. Doporučení Nejvyššího správního soudu ČR pro nás jako pro Ústavně-právní výbor Senátu Parlamentu ČR žádnou povinnost nezakládá. Myslím si, že stanovení hranice pro veškeré volby není věc soudů, ale musí se jí zabývat politici, resp. politické strany a hnutí. Jde o věc politickou – a pokud se ministři, poslanci či senátoři politicky nedohodnou či nerozhodnou podat návrh na změnu příslušných právních předpisů, „můj“ výbor nemá důvod se tím v tuto chvíli zabývat…

Zdravím!

Miroslav Antl