České zemědělství
Že české zemědělství jen přežívá, není žádnou novinkou, a já se ptám:1, Proč? Kdo je za to odpovědný?
2, jak dát vzniknout novým pracovním místům v zemědělství?
3, jak podpořit naše potraviny?
4, proč je v takovém stavu, když dostávají stálé nějaké dotace a proč zrovna oni? Myslím, že je spousta dalších odvětví, která na tom nejsou dobře a takové podpory se jim nedostává
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Vznik pracovních míst je vázán zejména a především na stavy chovaných hospodářských zvířat a na pěstování speciálních a technických plodin – ovoce, zeleniny, chmele, brambor, lnu a cukrovky. U stavů hospodářských zvířat jsme šli na 45%, u chmele na polovinu, brambor na třetinu, lnu na nulu, atd. Důvod viz předchozí odstavec a tím zmizely pracovní místa v samotném zemědělství a v navazujících oborech (potravinářský průmysl, školství, agrární chemie, strojírenství, doprava atd). Odhaduji, že při rozumné potravinové soběstačnosti by v zemědělství a navazujících oborech mohlo být o 200 tisíc pracovních míst více.
Pokud se týká podpory našich potravin, tak jako zásadní vidím zpřísnit legislativu a nedovolit obchodním řetězcům klamání spotřebitele. Budete se divit, ale když se potravina doveze a tady v ČR pouze zabalí, tak se může deklarovat jako česká!
Ke čtvrtému bodu – zemědělci sami nejsou ve špatném ekonomickém stavu, oni se přizpůsobili (snížili stavy dobytka nebo je vůbec zrušili a omezili pěstování shora uvedených plodin). Doplácí na to stát dovozy potravin a sociálními dávkami nezaměstnaným, kteří by při rozumné politice mohli být zaměstnáni. Pokud se týká dotací, tak ty dostávají všichni zemědělci EU a těžko si lze představit, že zrovna ti naši by je nedostávali. Pokud by se tak stalo, jako že to možné není, tak by se to projevilo v nárůstu cen potravin.