Josef Sláma

Místopředseda Trikolory
  • Trikolora
  • Praha 3
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2024 10:54:36

Padesát let od Nobelovy ceny pro Hayeka.

Padesát let od Nobelovy ceny pro Hayeka.

Hayekova slova jsem citoval i na sněmu Trikolory - Buď svoboda i odpovědnost náleží jednotlivci nebo je zbaven obojího., věta je z Cesty k nevolnictví. V době kolem Covidu či spíše covidismu mi vypíchnutí a zdůraznění této věty přišlo důležité.

Před padesáti lety, 9.10. 1974 získal Nobelovu cenu F.A. Hayek . Tento velikán klasické ekonomie, jistě ovlivnil mé vidění světa stejně jako Milton Friedman který mimochodem dostal stejnou Nobelovu cenu za ekonomii a to o dva roky později.                                                                                                                                      Hayekova slova jsem citoval i na sněmu Trikolory - Buď svoboda i odpovědnost náleží jednotlivci nebo je zbaven obojího, věta je z Cesty k nevolnictví.  Kolem Covidu či spíše covidismu, mi vypíchnutí a zdůraznění této věty přišlo důležité.                                                                                                                  Hayek toho za svůj více než devadesátiletý život stihl hodně. Stal se nepochybně výraznou, inspirativní osobností. Jeho polemika s Keynesem, zastávání se trhu, jeho myšlenky a obhajoba svobody jednotlivce a svobodné společnosti stojí za to si je připomínat a nechat se inspirovat.                                                                                                                                                         Hayek měl pravdu že trh funguje lépe než plánované hospodářství, že svobodná společnost musí mít především svobodného občana. Etatismus, tendence zasahování do svobody jednotlivce tu bude vždy, abych zas citoval Hayeka - je to osudná domýšlivost. Na Hayeka si vzpomeňme při každém psaní volebního programu, svoboda jednotlivce je podstatná. Jak nám nejen Hayek dokázal, bez skutečné svobody ekonomické, nemůže být svoboda politická, prosím na to nezapomínat !!!                                                                                      Na závěr něco z Hayeka : „Společnost je víc než jednotlivec, pouze je-li svobodná. “ „Tragédie kolektivistického myšlení je v tom, že na začátku chce učiniti rozum nejvyšší instancí, a že končí zničením rozumu, protože chybně chápe proces, na kterém závisí růst schopnosti myslet.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama