Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2010 18:14:00

Za situaci ve zdravotnictví je odpovědná pravicová vláda

Za situaci ve zdravotnictví je odpovědná pravicová vláda

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se pokouší zbavit pravicovou vládu odpovědnosti za dlouhodobě neřešený rozdíl mezi výší platů lékařů v ČR a ve vyspělých západních zemích.

Současný ministr měl dost času pro odvrácení vyhrocené situace.ČSSD už několik měsíců opakovaně vyzývá předsedu vlády Nečase a ministra zdravotnictví Hegera, aby situaci řešili. Víme, že sám výši mezd lékařů neurčuje, ale vláda disponuje nástroji, které umožňují dosáhnout zvýšení mezd v horizontu několika měsíců (i když by zvýšení neuspokojilo nejextrémnější požadavky, reálně by mohlo být takové, aby odvrátilo hrozící katastrofu.)
Rovněž Poslanecká sněmovna PČR a Senát by se alespoň na straně poslanců a senátorů reprezentujících levici nebránily řešení dlouhodobě se vyhrocující situaci, kdyby je odpovědný ministr navrhl. Novelou zákona je možné upravit mzdové tabulky.

Jednáním s asociacemi nemocnic je možné dosáhnout dohody o rychlejším růstu mezd lékařů. Zvýšené mzdové nároky je možné promítnout do pojistných plánů zdravotních pojišťoven, které mohou zvýšené osobní náklady za práci lékařů zahrnout do hodnoty zdravotních výkonů a tak dále.

Ministr Heger však řádně nekonal a nechal věci dojít k naprostému vyhrocení. Není jasné, zda jde o projev neschopnosti nebo dokonce cynický zájem snížit rozsah nemocniční zdravotní péče touto divokou cestou a ušetřit tak za cenu lidského utrpení. I když není pravděpodobné, že opravdu odejdou všichni lékaři, kteří podali výpověď, rozhodně dojde k podstatnému zhoršení funkce nemocničních zdravotních služeb, za které neexistuje náhrada.

ČSSD odmítá snahu přenášet odpovědnost za vzniklou situaci na hejtmany, kterým zákony a způsob financování zdravotnictví neumožňují přijmout vhodná opatření. Situaci nelze dlouhodobě řešit přijetím opatření určených pro zvládnutí jednorázových nepředvídatelných živelních katastrof nebo válečných operací.

Budeme se vší rozhodností vystupovat proti snaze vlády zneužít kritické situace k divokému rozkladu dosud dostupné nemocniční zdravotní péče.

Bohuslav Sobotka
statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama