Bohužel tato situace zájmům ČR a jejích občanů neslouží, ale přímo je
to naopak ohrožuje. Takže se pojďme trochu blíže podívat na jednu
důležitou evropskou agendu, která se nás jako spotřebitelů týká
prakticky každý den. Je to oblast zemědělské politiky a jejího nového
nastavení pro následující roky. Pravidla pro tuto oblast byla schválena
nedávno, ale v českých médiích o tom neproběhla ani zmínka.
Dnes
se budeme věnovat třem komoditám, které konzumujeme skoro všichni a
navíc velmi často. Je to mléko, cukr a víno. Právě tyto tři komodity
dosud jsou v celé Evropské unii kvótovány. To znamená, že jejich
produkce není svobodná, ale byrokraticky řízená z Bruselu. Pokud chcete
vyrábět mléko nebo cukr nebo víno, musíte mít příslušné povolení a
kvótu. Pokud příslušná povolení získáte, můžete vyrábět jen tolik, kolik
vám kvóta dovoluje. Více vyrábět nemůžete i kdyby to po vás zákazníci
chtěli. Pokud vyrobíte více než je kvóta, tak dostanete naopak pokutu.
Zdá se Vám to absurdní? Je to současná realita.
Důvodem proč
tyto kvóty existují, je údajná snaha udržet produkci a ceny na rozumné
úrovni a zajistit pěstitelům a výrobcům stabilitu. Těchto cílů se daří
dosahovat, ale jen za cenu, že tyto komodity stojí konečného
spotřebitele více než na světovém trhu a více než v systému bez kvót.
Kvótový režim je báječná věc pro výrobce, který už kvótu má a jeho
podnikatelské riziko je minimální. Naopak pro spotřebitele je kvótový
režim velmi nevýhodný, protože drží konečné ceny vysoko. Spotřebitelé o
tom však příliš neví a tak se ani moc nebrání.
V posledních
letech se v EU vyjednávalo o tom, zda a jak dlouho budou tyto kvótové
systémy dále pokračovat. Stejně jako v minulosti se EU rozdělila na dva
tábory zhruba podle linie sever-jih, kde sever prosazoval odstranění
kvót a jih je naopak vehementně bránil. Česko stálo v této bitvě na
straně severu. A výsledek bitvy je už známý. Takže dohoda je
následující:
1. U mléka bude kvótový režim zrušen v roce 2015
2. U cukru bude kvótový režim zrušen v roce 2017
3. U vína bude systém výsadbových práv modifikován, ale prodloužen až do roku 2030.
Někteří
lidé se budou podivovat nad tím, jak to, že má všechno trvat ještě tak
dlouho. Na druhou stranu i toto je možné v současné politické situaci v
EU považovat spíše za úspěch. Víno je zkrátka nedotknutelné a stojí za
ním dnes většinová koalice vinařských států EU vedená Francií. Z
privilegií vína budou mít určitě radost i vinaři u nás v Čechách a
hlavně na Moravě. Jak si ale tato drahá vína z EU budou schopna poradit s
levnější konkurencí z Nového světa, je velkou otázkou.
U cukru a
mléka je skvělé, že dojde poměrně brzy ke zrušení kvót. To se nebude
líbit cukrovarům a mlékárnám, ale naopak by to mělo mít velmi pozitivní
dopad pro spotřebitele, protože ceny obou těchto komodit by se měly
snížit. Na obou těchto trzích lze očekávat růst konkurence.
Dobrou
zprávou je to, že budování nových výrobních kapacit nebude brzděno
žádnou kvótou, která dosud uměle udržovala výrobu v západní Evropě a
naopak ji utlumovala v Evropě střední a východní. Nová pravidla by
zkrátka měla přinést férovou hospodářskou soutěž. Česká republika měla a
dosud stále má jak u mléka, tak také u cukru komparativní výhody. Lze
tedy doufat, že se kromě nižších cen mléka a cukr třeba dočkáme i nových
mlékáren nebo cukrovarů.
Hynek Fajmon
poslanec EP za ODS
mluvčí pro oblast rozpočtu a zemědělské politiky