Mgr. Jiří Novotný

  • SPD
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2024 11:20:15

S pokorou a úctou za zájmy Středočechů

S pokorou a úctou za zájmy Středočechů

Hnutí SPD se (v koalici s Trikolorou a PRO) poprvé v historii stává, po úspěšných zářijových volbách, součástí Zastupitelstva Středočeského kraje.

 Chtěli bychom v této souvislosti vyjádřit velké poděkování všem našim voličům za podporu a důvěru, kterou nám vyjádřili.

Nesmíme ji zklamat. A také ji nezklameme.

Od první minuty našeho působení v krajském zastupitelstvu se chceme intenzivně pustit do práce v kontextu našich odborností a v souladu s naším programem a předvolebními sliby.

Hlavními prioritami Mgr. Jiřího Novotného jsou a budou bezpečnost a sociální politika.

V těchto sektorech dlouhá léta profesně působil (Policie ČR, Vojenská policie, vězeňství, Úřad práce ČR).

Ale to není vše.

Asi před rokem začal spolupracovat s Ing. Radkem Novotným, který již více než 20 let prostřednictvím soudy, osvěty a spolupráce s rozumnými politiky prosazuje navrácení vlastnictví zdrojů a dodávek vody do rukou státu, resp. obcí, měst
a krajů.

Současný stav, kdy je vodárenství mnohde ve vlastnictví soukromých subjektů, vede pouze ke zdražování vody českým občanům a k vyvádění nezdaněných zisků z jejího prodeje do zahraničí.

Toto musí skončit. Jak toho dosáhnout?

  • Zakotvit právo lidí na vodu v ústavním zákoně.
  • Postavit před soud osoby odpovědné za protiprávní stav ve vodárenství a následně vymáhat škody způsobené občanům České republiky. 
  • Navrátit vodu do vlastnictví státu či orgánů veřejné správy, tedy do rukou českých občanů.

Více informací lze nalézt např. zde: www.peticepravdaovode.cz

Mgr. Jiří Novotný je od roku 2022 (společně s manželkou Petrou) zastupitelem za SPD v Příbrami. Zde v prosinci roku 2023 prosadil s dalšími zastupiteli zrušení koncesního řízení ve prospěch privátních subjektů a rozhodnutí, že vodohospodářskou infrastrukturu si město bude napříště spravovat samo. Zastupitelé SPD přitom preferují variantu,  že tato infrastruktura bude provozována výhradně městem  - bez participace jakéhokoli komerčního subjektu.

I jako krajský zastupitel chce Mgr. Jiří Novotný - ve spolupráci s Ing. Radkem Novotným - dále bojovat o navrácení vodohospodářské infrastruktury ve Středočeském kraji do vlastnictví obcí a měst. Existují k tomu různé cesty a nástroje - od právní a metodické pomoci municipalitám, po možnost využít v této otázce i možnost legislativní iniciativy, kterou disponuje zastupitelstvo kraje.

Prioritami Ing. Mgr. Tomáše Doležala

Tomáš Doležal (který je vzděláním ekonom a politolog) v krajském zastupitelstvu budou oblasti školství a financí. V případě financí i v širším, než jen krajském kontextu. Jde hlavně o to, že současné financování krajů, tedy aktuální nastavení podílu krajů na vybraných sdílených daních je nesmírně nespravedlivé.  A to hlavně z hlediska rozdělení financí mezi jednotlivé kraje.

Některé kraje jsou současnou právní úpravou dokonce dlouhodobě evidentně diskriminovány.

Na prvním místě jde o náš Středočeský kraj, jehož současný podíl na českými kraji sdílených daňových výnosech činí 13,77 %.

Středočeský kraj tudíž dostává v současném systému rozpočtového určení daní v přepočtu na jednoho obyvatele částku 9 400 korun ročně, zatímco například Kraj Vysočina 13 700 korun, Jihočeský kraj 12 700 korun a Karlovarský kraj 12 600 korun.  A hlavní město Praha dokonce astronomických 63 000 korun. A to hlavně proto, že nyní se výnosy z daní dělí mezi kraje podle pravidel, kritérií, faktorů a statistických údajů stanovených a platných v roce 2004. Což se od té doby napříč kraji výrazně proměnilo.

Jedná se hlavně o počet obyvatel kraje, délku krajských silnic či o počet žáků středních škol. Uvědomme si, že ve Středočeském kraji od roku 2004 vzrostl počet obyvatel o 300 tisíc! A to hovoříme pouze o těch trvale zde hlášených k pobytu. Je proto nezbytně nutné koeficienty určující podíly jednotlivých krajů na celkovém výnosu daní změnit ve smyslu jejich přizpůsobení současné realitě.

Ale to je pouze první krok, který musí být v oblasti financování krajů učiněn.

Zásadním problémem financování našeho Středočeského kraje (a také středočeských obcí) je pak navázání nasměrování příslušných daňových podílů na místo trvalého bydliště občana-daňového poplatníka.

V čem je problém?

Ve Středočeském kraji dle kvalifikovaných odhadů z roku 2020 dlouhodobě fakticky trvale žije minimálně 300 000 osob, které zde nemají úřední trvalé bydliště.
Tito lidé zde využívají veřejné služby financované krajem, ovšem formou podílu z daní na ně nijak nepřispívají. Jejich daňové odvody totiž směřují do rozpočtů jiných krajů - nejčastěji do rozpočtu Prahy.
Je tedy jednoznačně nutné otevřít i tento aspekt podoby současného nastavení financování Středočeského kraje.
Náš kraj už nesmí být nadále bezplatným servisem a pojišťovnou pro Prahu a její občany!

Jde o miliardy korun, kterými jedna skupina občanů Středočeského kraje naprosto neodůvodněně financuje jinou skupinu středočeských občanů - a kterými nespravedlivě a nelogicky dlouhodobě dotuje a sponzoruje rozpočet hlavního města Prahy.

To je neudržitelné!

Ing. Mgr. Tomáš Doležal vnáší toto téma do veřejného prostoru již minimálně 5 let a je připraven za spravedlivější podobu financování Středočeského kraje samozřejmě tvrdě bojovat i v krajském zastupitelstvu.

Ještě jednou děkujeme všem voličům za podporu a důvěru - a jdeme do boje!

Mgr. Jiří Novotný
Ing. Mgr. Tomáš Doležal

krajští zastupitelé za hnutí SPD


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama