Mgr. Ondřej Kolář

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2024 8:19:00

Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe

Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dění v Evropském parlamentu

 Dvacet let jsme tu nechali politiky vykládat lži o diktátu Bruselu, až se z debaty vytratil zdravý rozum. Dokládají to směšné hádky o možném zrušení práva veta. Chcete říct, jak to ve skutečnosti je?
Ve skutečnosti Českou republiku zrušení veta nijak nepoškodí, o žádnou suverenitu nepřijde a – klidně se divte – nám to může významně pomoct. Ono se to v Česku moc nenosí, ale základem evropské politiky je schopnost domluvit se. Ti, co to chápou, jsou silnými hráči, ti, co to nechápou, jsou slabí a na okraji.

Jeden příklad za všechny je miláček proruských davů Viktor Orbán. To, co se snaží prodávat jako svou neoblomnost a suverenitu, je ve skutečnosti absolutní neschopnost debatovat. Jeho politika stojí jen na tom, že blokuje, cokoli se dá. Výsledek je zjevný – šestadvacet dalších států vždycky zdlouhavě najde způsob, jak si prosadit dohodu, jen to trvá dlouho a bolí to.

Chtít zachovat veto jen proto, že je nám bližší politika držení rukojmí, než politika hledání kompromisů, jenom dokazuje, že Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe. Až se naučíme s ostatními mluvit, prosazovat své zájmy diskuzí, a ne silou, bude v Česku fakt mnohem líp. Tak nějak obecně, nejen v ohledu evropské politiky.

Uf. Tohle bylo dlouhé, dlouhý je i rozhovor pro euraktiv.cz, který jsem k dění v Evropském parlamentu nedávno dával. Pokud máte takhle během letních večerů čas, dejte si to ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama