Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2017 20:19:55 - 1ANDY

Proč nezrušíte tzv. zimní čas? Letní čas je mnohem výhodnější, kdo potřebuje, aby se rozednívalo o půl čtvrté ráno?

Ale prodloužené denní světlo k večeru je fajn. A vůbec nejhorší je přechod z letního času na zimní, kdy se najednou začne stmívat ve čtyři odpoledne a člověk jde vlastně do práce ráno za tmy a večer se za tmy vrací. Ta hodina v říjnu dělá hodně, najednou prostě se začne po změně času stmívat velmi brzy. Takže spíše uvažujte o ponechání jen letního času, který by už zůstal. Pokud ne, tak raději to střídání než jen tzv. zimní čas. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.03.2017 23:39:10 - Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA
 Dobrý den,děkuji za Váš názor.  Obě varianty samozřejmě mají svá pro i proti.  Nevýhody by měl i celoroční letní čas, protože neprodlouží skutečnou díélku denního světla ani o pikosekundu a v případě, že by se skutečně zavedl po celý rok, by bylo nutné počítat nejen s pozdějším stmíváním, ale také s pozdějším východem slunce. Např. v Rusku už byl celý rok zavedený letní čas v letech 2011-2014, nicméně se neosvědčil a po třech letech zavedli celý rok standardní čas. V každém případě ale věřte tomu, že o všech výhodách či nevýhodách každé varianty se bude ještě diskutovat a i k Vašim argumentům se může přihlédnout.S pozdravemTomáš Zdechovský