RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2010 19:39:00

Krása a bohatství společnosti tkví v její rozmanitosti

Krása a bohatství společnosti tkví v její rozmanitosti

Ceny Gypsy Spirit za rok 2010 znají své vítěze.

U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv byla v kulturním centru Pražská křižovatka předána ocenění Gypsy Spirit 2010.

Vyhlašovatelem cen je Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky v rámci vládní Kampaně proti rasismu 2010. Záštitu nad letošním, druhým, ročníkem převzal předsedy vlády České republiky Petr Nečas, předsedkyně podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautala, prezident Václav Havel a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

„Gypsy Spirit je oceněním obrovského úsilí nesčetného počtu jednotlivců a skupin k hledání porozumění mezi Romy a majoritní společností," řekl Czeslaw Walek, vrchní ředitel Sekce pro lidská práva Úřadu vlády.

Úvodního slova se ujal předseda vlády ČR Petr Nečas. „Každá aktivita, která pomáhá k integraci romské menšiny, k ocenění této práce, přispívá k lepšímu soužití v naší společnosti," řekl premiér s tím, že krása a bohatství každé společnosti leží v její rozmanitosti.

Heidy Hautala ve své videozdravici vyzdvihla důležitost vzdělání, kultury a zapojení do života komunity jako klíčové pro celkovou integraci Romů do společnosti. Jan Fischer ve své zdravici zmínil, že je rád, že první ročník, a tím i tradici, projektu Gypsy Spirit realizovala právě jeho vláda.

Ceny Gypsy Spirit 2010 získali:

1. Ocenění pro nevládní organizaci - za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny a dosažené výsledky

ROMEA, o. s.

Sdružení ROMEA je dobrovolným, nevládním, neziskovým sdružením občanů a právnických osob, které spojuje podpora boje proti rasismu, rozvíjení dodržování lidských práv, napomáhání k rozvoji demokracie a tolerance ve společnosti. Již několik let vykonává přenášení informací o romském světě nejen k Romům.

2. Ocenění pro společnost - firmu - podporující projekty zaměřené na sociální pomoc a podporu romské komunity či vytváří heterogenní prostor

Český rozhlas - romské vysílání O Roma vakeren a webové stránky www.romove.cz

V Českém rozhlase existuje romské vysílání od roku 1992. Pořad „O Roma vakeren" (Romové hovoří) přináší každý týden aktuality a informace ze života Romů v České republice, ale i v zahraničí, informace o romské historii, kultuře, tradicích, jazyce, o romských osobnostech a kontakty na organizace zabývající se Romy. O pět let později, v roce 1997, vznikly na půdě téže instituce také čtyřjazyčné stránky www.romove.cz, které jsou pravděpodobně nejstaršími internetovými stránkami o Romech na území České republiky. Cílem projektů je podporovat romskou menšinu, zvýšit informovanost veřejnosti o Romech, zlepšit jejich mediální obraz a přispívat k dobrému vzájemnému soužití.

3. Ocenění pro mimoškolní vzdělávací aktivity zaměřené na romské děti a mládež

Základní škola Masarykova, Valašské Meziříčí

ZŠ Masarykova je jednou ze šesti škol ve Valašském Meziříčí. Škola se nachází v Krásně, a tudíž do ní spádově patří všechny romské děti školou povinné z okolních sídlišť. Pro rodiče ostatních žáků to byla zpočátku nepřekonatelná překážka a znamenala přesun jejich dětí na jiné školy ve městě. Situace (rozmazaná v médiích) se uklidnila, škola žije normálním životem, je úspěšná stejně jako dřív v mnoha celostátních a společně se zde učí děti romské s dětmi ostatními. Ve škole to funguje díky systému, který vedení školy s výchovnými pracovníky školy vypracovali.

4. Jednotlivec - který dlouhodobě svou prací přispívá ke zlepšení postavení Romů

Karel Holomek

Předseda Společenství Romů na Moravě, zakládající člen Muzea romské kultury, předseda Společenství Romů na Moravě, byl konzultant pro vstup ČR do EU za Romy v tzv. „Konzultativních tělesech EU", podnikal ve stavebních činnostech zaměstnávajících výhradně Romy, šéfredaktor Romano hangos. V devadesátých letech člen Rady vlády pro lidská práva, národnostní menšiny i pro romskou menšinu.

5. Čin roku - který přispěl k záchraně života nebo zlepšil kvalitu života jednotlivce

Projekt Ptáčata (dlouhodobý časosběrný projekt)

Autorka projektu a režisérka Kamila Zlatušková, producent a režisér Ladislav Cmíral.

Prvním impulsem pro vznik projektu Ptáčata byla petice. Rodiče dětí, které nejsou romské, v ní odmítli dát své potomky do stejné třídy s dětmi romskými. Autoři se rozhodli o dětech odsunutých předsudky na okraj natočit šestnáctidílný dokumentární seriál. V něm se děti díky malým kamerám staly spolutvůrci zprávy o svém životě a dávají tak majoritě šanci vidět svět „natočený" jinak. Je naděje, že dlouhodobý časosběrný projekt může být potřebným krůčkem na cestě k lepšímu, barevnějšímu a plastičtějšímu mediálnímu obrazu menšin. Ten by měl nabourávat pozitivní i negativní stereotypní vnímání nás všech. Více na www.ptacata.cz.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama