Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2022 7:33:00

Klima jako volební téma a dál nic

Klima jako volební téma a dál nic

Komentář na facebookovém profilu k životnímu prostředí v hlavním městě Praze

 Podle meteorologů nás čekají velmi horké dny. Před podzimními volbami zase budete slýchat tyrády, jak je třeba s klimatickými změnami bojovat. Pamatujete na Hřibových 1 milión stromů před čtyřmi roky? Nezahlédl jsem nikde, kolik reálně Praha poslední roky stromů vysadila. Vím, že péče o stávající zeleň je velmi solidní, v některých lokalitách dokonce výborná. Jenže nárůst teplot ukazuje, že je to málo. Především chybějí stromy v hustě zastavěných ulicích, protkaných změtí nepřehledných sítí. Jejich ochranné koridory brání nové výsadbě v ulicích, kde je to nejvíce potřeba.

V tomhle Praha pro životně důležitou adaptaci města na klimatické změny neudělala skoro nic. A to přestože od otevření tunelového komplexu Blanka žádnou novou velkou investiční akci nespustila, s výjimkou klopýtavého zahájení stavby kousku trasy metra D. Rozvrtané ulice, řada z nich skoro celé čtyři roky, přímo k takovým krokům vybízela. Šance zůstala nevyužita.

Ale potom je tady další věc, která jde vyloženě proti životním zájmům města a za ní jsou radniční politici přímo zodpovědní. Je to další zahušťování centra města novou výstavbou. Tlak na Prahu je enormní a je vytvářen dojem, že právo bydlet v Praze je pro každého. Tak jsme bohužel svědky toho, že na géniu loci staré Prahy se snaží někteří investoři s podporou radnice parazitovat zcela bezohledně. Jenže každé nové bydlení přitahuje i automobilovou dopravu.

Za pokrok jsou vydávány tisíce nových bytů v lokalitách, kde se dá ještě intenzita dopravy dnes snášet, v budoucnu už to bude výrazně horší. Pohled na mapu tepelných ostrovů je varováním, s čím si městští plánovači a politici zahrávají. Na pravém břehu Vltavy v Karlíně se dál staví, developeři slibují tisíce nových bytů. Přes řeku leží holešovický tepelný ostrov. Takže výsledkem bude, že tento zabiják rozšíří svoje působení na sousedící Karlín.

Nejsem v žádném případě proti citlivému rozvoji města, ale všechno má své meze. Současná politická reprezentace metropole končí mafiánským skandálem, kokainovými veselicemi a směsí arogance a neschopnosti. Září bude šancí ne na revoluci, ale citlivou postupnou změnu k vyšší kvalitě. Je to na Pražanech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama