PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2022 6:41:00

Světový den Habitat upozorňuje na rostoucí chudobu ve znamení současných krizí

Světový den Habitat upozorňuje na rostoucí chudobu ve znamení současných krizí

První říjnové pondělí patří každoročně Světovému dni Habitat neboli místům, kde žijeme, který zároveň zahajuje „Říjen ve městech“.

 Cílem této propagace v rámci OSN je podporovat lepší budoucnost života ve městech. Letošní ročník hostí turecký Balikesir s mottem: „Mind the Gap. Leave No One and No Place Behind“ se v diskuzi u kulatého stolu zaměří na problémy rostoucích nerovností a nových výzev pro města a lidská obydlí.

„Současné problémy s klimatickými změnami, přes válečné konflikty až po covidovou pandemii v této době postihují nejzranitelnější skupiny obyvatelstva a zastavují tak roky pokroku v boji proti chudobě. Tento den pod záštitou OSN zaměřuje pozornost na prohlubující se nerovnosti v životních podmínkách po celém světě, a proto je na něj třeba upozornit,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Bartoš Ivan Bartoš.

Města vytvářejí bohatství, ale také koncentrují chudobu a nerovnost. Jak se vypořádat s tímto trendem patří mezi nejnaléhavější výzvy, kterým městské oblasti ve všech zemích čelí. Zlepšení příjmů a různé příležitostí pro všechny jsou zásadní pro dosažení vyšší životní úrovně. Proto by se měly stát středem intervencí všech politik s cílem vytvořit inkluzivní a spravedlivou městskou budoucnost po celém světě. Bez společné akce na všech úrovních by se chudoba a nerovnost mohly stát tváří budoucnosti většiny měst.

Zpráva OSN „Habitat’s World Cities Report“ odhaduje, že až 163 milionů nově chudých lidí nyní žije ve městech a městských oblastech. Přišli o příjem, nemají důstojné bydlení a nemají přístup k základním službám.

Chudoba je na vzestupu v téměř jedné třetině zemí subsaharské Afriky a ve většině zemí není možné tento trend ukončit do roku 2030. Míra městské chudoby a nerovnosti ve spojení s dopady pandemie COVID-19 jsou jasnými ukazateli, že vlády musí nyní jednat.  Města a samosprávy na nižší úrovni by měly přijmout vícerozměrný přístup k řešení těchto problémů. Zásadní jsou investice do rozšiřování infrastruktury a služeb do znevýhodněných čtvrtí. Dalším bodem je podpora neformálního genderově vyváženého zaměstnávání.

Světový den Habitat se poprvé slavil v roce 1986 v Nairobi v Keni s tématem „Na přístřešek mám právo“, kde má od té doby stálou a pozorovatelskou misi při stanovišti OSN.

Více informací o světovém dni Habitat lze nalézt na jeho oficiálních stránkách.  Slavnostní zahájení a diskuse u kulatého stolu budou vysílány na následujících odkazech UN Web TV.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama