Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2023 15:19:00

Rozpočet kraje na rok 2024 je ve znamení dalšího růstu investic

Rozpočet kraje na rok 2024 je ve znamení dalšího růstu investic

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo rozpočet v objemu přes 18 miliard korun. Z důvodu obezřetnosti zahrnuje provozní rezervy přes 300 milionů korun. Předpokládá další výrazný růst objemu investic.

 „Příští rok budeme pokračovat v trendu posledních let, kdy významný podíl financí směřujeme na investice do zdravotnictví, silnic, školství a dalších klíčových oblastí. V rozpočtu jsme proto na investice vyčlenili přes 1,3 miliardy korun, což je zhruba o 12 % více než v letošním rozpočtu, který byl přitom rovněž výrazně proinvestiční. Plánované výdaje na krajské investiční projekty, které mají vysokou šanci získat evropské či jiné dotace, jsme meziročně zvýšili dokonce o 16,5 % na zhruba 420 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Celkové očekávané příjmy včetně provozních dotací od státu činí přes 18 miliard korun, z toho přes šest miliard tvoří vlastní příjmy.

Přes 11 miliard korun, tedy téměř dvě třetiny rozpočtu, bude věnováno na školství a přes dvě miliardy korun na dopravu.

Schválený rozpočet zahrnuje rezervu 200 milionů korun pro případ zdražení či vyšší spotřeby energií a další rezervu přes 100 milionů korun na jiné neočekávané běžné výdaje. Kromě toho rozpočet vyčleňuje, stejně jako letos, rezervní balík na investice ve výši 330 milionů korun.

„Základním cílem rozpočtu kraje je udržet podíl investic minimálně 20 % všech výdajů a udržet se na čele pomyslného žebříčku všech krajů. Předně je třeba dofinancovat všechny získané dotace pro nemocnice, střední školy a sociální zařízení. Hodně vlastních peněz půjde do obnovy silnic a začne se financovat i další moderní pavilon náchodské nemocnice,“ doplnil ekonomický náměstek Rudolf Cogan.

Kraj má možnost na základě smlouvy s Českou spořitelnou z roku 2021 čerpat investiční úvěr v celkové výši až 1,2 miliardy korun. Jeho smyslem je v případě potřeby dokrýt stavební náklady v náchodské nemocnici či dalších zdravotnických a sociálních zařízeních. Vzhledem k příznivému vývoji daňových příjmů i celkového krajského hospodaření však úvěr dosud nemusel být ani zčásti čerpán. Schválený rozpočet na příští rok plánuje jeho čerpání ve výši 300 milionů korun.

Již od loňska probíhá splácení úvěru od Komerční banky z roku 2018, který posloužil k rozsáhlé modernizaci a dostavbě náchodské nemocnice. Kraj každoročně splácí 180 milionů korun. Úvěr ve výši 900 milionů korun tak podle splátkového kalendáře vyrovná v roce 2026.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama