Věra Maříková

1.místopředsedkyně krajské organizace
  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2024 11:45:00

S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

V důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300.000 pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navštívil nedávno Karlovarský kraj, kde se setkal s členy krajské rady a vedením úřadu. Během této návštěvy byla diskutována revize sociálního systému a možnosti financování sociálních služeb v nadcházejících letech. Jurečka během své návštěvy pronesl, že v důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300.000 pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. 

Digitalizace má značný dopad na pracovní trh, a to ve více aspektech. Klíčové změny můžeme očekávat v nadcházejících letech v oblasti automatizace a umělé inteligence. Mnoho rutinních a manuálních pracovních pozic může být automatizováno, což povede k snížení potřeby lidské práce v určitých sektorech. Na druhou stranu to může vést k vytváření nových pracovních míst v oblastech, jako je údržba a programování robotů. Zvýší se poptávka po technologických dovednostech. Jak firmy pokračují v integraci nových technologií, zvyšuje se potřeba zaměstnanců s technologickými dovednostmi. Klíčem je vzdělávání a přeškolování pracovníků, aby byli připraveni na změny, které digitalizace přináší. Vlády a vzdělávací instituce hrají v této transformaci důležitou roli, poskytují potřebné zdroje a programy pro rozvoj dovedností.

S digitalizací a automatizací přichází však také obava, že starší generace budou kvůli digitalizaci nezaměstnatelné, protože skutečně mění nároky na pracovní sílu. Obavy jsou na místě a to zvláště spojíme li si to s důchodovou reformou, podle které by mělo dojít k zvýšení věku odchodu do důchodu podle prodlužující se doby dožití. Nikdo však nezohledňuje věk dožití ve zdraví, který je v České republice u žen 63 let a u mužů 60 let. Nejen, že se tímto návrhem z logiky věci zatíží zdravotní systém, ale dojde k zatížení také sociálního systému, jelikož řada lidí staršího věku neseženou práci. Je proto důležité, aby společnost jako celek uznala hodnotu a přínosy, které starší pracovníci přinášejí, a aby se adaptovala tak, aby podporovala jejich aktivní účast v pracovním životě i v éře digitalizace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama