Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2024 15:13:50

Potřebujeme dostatek technicky vzdělaných odborníků

Potřebujeme dostatek technicky vzdělaných odborníků

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se dlouhodobě zaměřuje na podporu a zatraktivnění technického vzdělávání v České republice. Jde o klíčový krok pro budoucí konkurenceschopnost české ekonomiky a její schopnost využít příležitostí 21. století.

Ministerstvo minulý týden uspořádalo akci Technika do škol: Den žáků na MPO, kde se o důležitosti technického vzdělávání přesvědčilo více než 150 žáků ze šesti základních škol. Během dne se žáci seznámili s moderními technologiemi, jako jsou polovodiče, elekromobilita, 3D tisk, jaderná energetika, robotizace, virtuální realita nebo letectví a informační technologie.

„Technické vzdělávání je nezbytnou součástí rozvoje ekonomiky a průmyslu, protože vysoce kvalifikovaní technici a inženýři jsou hlavními hybateli inovací a růstu v oblastech, jako jsou automatizace, robotika, informační technologie či jaderná energetika. Abychom k výchově takových odborníků přispěli, uspořádali jsme akci Technika do škol,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Cílem je zvýšit u žáků zájem o technické obory. Pro žáky představuje technické vzdělávání příležitost k získání vysoce ceněných dovedností a znalostí, které jim otevřou dveře k atraktivní kariéře v perspektivních a dobře placených oborech. Pro průmysl pak znamená přístup k vysoce kvalifikované pracovní síle, která je schopna inovovat a posouvat podniky vpřed.“

Žáci se setkali se zástupci ČVUT a firem zaměřujících se na moderní odvětví. MPO pro ně připravilo 11 stanovišť, jedno z nich se například zaměřilo na výrobu polovodičů v Česku. „Česká republika má nyní velký potenciál se stát v evropském měřítku významným hráčem v oblasti výroby čipů. Abychom byli úspěšní, potřebujeme dostatek technicky vzdělaných odborníků, kteří se budou aktivně podílet na utváření tohoto ekonomicky významného odvětví,“ říká ministr Síkela.

Na dalších stanovištích byl pro žáky připravený například letecký simulátor, virtuální prohlídka jaderných elektráren Temelín a Dukovany a vyzkoušet si mohli i 3D tisk. V rámci programu připravilo MPO speciální kulatý stůl pro pedagogy a kariérové poradce. Zde odborníci z resortu a zástupci firem představili klíčové oblasti a příležitosti, které pro českou ekonomiku a občany představují.

„Přicházející digitalizace výroby zapříčiní to, že lidské ruce nahradí při stereotypních činnostech roboti. Digitalizace, robotizace a automatizace se dotkne většiny současných lidských činností pro zajištění větší rychlosti a efektivity výroby i levnějších produktů. Tyto požadavky se dotýkají i tradičních oborů jako je hornictví, průmysl nebo stavebnictví,“ říká vrchní ředitel sekce hospodářství Eduard Muřický.

Na akci Technika do škol: Den žáků na MPO představili příležitosti v moderních technologiích zástupci společností ON Semiconductor, ČEZ, Škoda Auto, Průša Research, Lom Praha, Wienerberger, Národní centrum stavebnictví 4.0, SCS software, Virtual Lab, Technologická gramotnost a státní podnik DIAMO.

MPO pořádá také projekt Technika do škol, který je zaměřený na žáky 8. a 9. tříd. Dva speciálně upravené kamiony jezdí do škol po celé České republice, zejména do menších měst a obcí. Prostřednictvím těchto speciálních učeben a jejích odborných lektorů se žáci dozvědí aktuální informace o moderní výrobě nebo prototypování a rovněž mají možnost si veškerou techniku vyzkoušet a vyrobit si vlastní výrobek. Součástí projektu je mnoho dalších výchovně vzdělávacích aktivit, například besedy s kariérovým poradcem či besedy zaměřené na bezpečné používání moderních technologií.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama