Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2024 10:25:07

Unikátní příběh vzpoury úředníků proti úřednické mafii

Unikátní příběh vzpoury úředníků proti úřednické mafii

Kauza petice zaměstnanců oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí n. L. a střet s podivným republikovým ředitelem ČIŽP Petrem Bejčkem. J

Unikátní příběh vzpoury úředníků proti úřednické mafii

Kauza petice zaměstnanců oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí n. L. a střet s podivným republikovým ředitelem ČIŽP Petrem Bejčkem.

Jaroslav Doubrava

Již začátkem roku 2024 došlo k unikátní situaci. Většina zaměstnanců oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí n. L. protestovala proti pomlouvačným praktikám své kolegyně. Sepsali a odeslali na pražské ústředí kvůli tomu petici. Byli překvapeni, že se tím ústečtí úředníci dostali doslova do úřednické války s celorepublikovým ředitelem ČIŽP Petrem Bejčkem.

Věděl jsem o tomto od úředníků ústeckého inspektorátu od konce února. Co jsem považoval za interní záležitost se během několika měsíců stalo varovným příkladem zneužití současných úřadů jejich šéfy. V uplynulých týdnech se v několika mediích objevily informace o tom skandálu. 

Pohled, který předkládám, považuji za nejucelenější a založený na faktech:

Začalo to osočením ředitele oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem Ing. Pavla Grunda, MBA. Prý měl být podle tamní vedoucí oddělení odpadového hospodářství Lucie Majerové zkorumpován. Za Grunda se ovšem postavili zaměstnanci. Situace došla tak daleko, že byl založen petiční výbor, jehož členové se obrátili na ředitele ČIŽP Petra Bejčka a státní tajemnici Ministerstva životního prostředí Simeonu Zikmundovou.

Kauza podivné pokuty

Nejzávažnější podklady se objevily v zápisu z porady, která letos na oblastním inspektorátu v Ústí nad Labem proběhla za účasti 8 zaměstnankyň ČIŽP. Týkala se kauzy údajného ovlivňování přestupkového řízení a pokuty ve výši 20 milionů korun pro společnost Ekoselect a.s.

„K tvrzení, že je ředitel zkorumpovaný, vedoucí odpověděla, že důkazy nemá. Že důkazem o tom, že je zkorumpovaný, je fakt, že nechtěl předmětné rozhodnutí podepsat (o extrémní pokutě 20 milionů – poznámka). Žádné důkazy prý nemá, protože je nepotřebuje, protože toto už je jasná korupce.  (viz:  https://www.prahain.cz/krimi/vysoka-urednice-tajne-spolupracovala-s-ncoz-inspekce-zivotniho-prostredi-celi-skandalu-17891.html )

K tomu pikantní detail: Petiční výbor upozornil, že při poradě oddělení odpadového hospodářství ústeckého inspektorátu dne 4. 3. 2024 Majerová uvedla, že ona žádné trestní oznámení o údajném korupčním jednání neučinila. Pokud tvrdí, že se někdo dopouští korupce, měl by to ohlásit policii!

Tím se petice proti pomluvám o údajném úplatkářství dostala do nových souvislostí.

K překvapení mnoha zaměstnanců inspektorátu přitom vyplula na povrch Majerovou prosazovaná podivná pokuta firmě z Ústeckého kraje ve výši 20 milionů Kč. Zjištěné nedostatky u pokutované firmy byly sice větší než u předchozího pochybení (tehdy pokuta činila 240 000 Kč), ale současná pokuta je i podle odborníků z ústeckého inspektorátu zcela nepřiměřená, extrémní. V ČR byla zatím udělena orgány ČIŽP jediná pokuta ve výši 10 milionů Kč.  Současná podivná pokuta byla postupně zvyšována, jak byla její výše ovlivňována různými lidmi, zejména mimo inspektorát v Ústí nad Labem. Pokuta přitom nebyla stanovena oprávněnou úřední osobou.

Stop petici?

Petice se stala náhle politicky nebezpečnou. Z velmi vysoké pokuty mohl být oslavovaný precendens oživené akceschopnosti ČIŽP za vedení ministerstva životního prostředí Fialovy vlády.

Jak si vysvětlit 20. milionovou pokutu a nařčení ředitele Oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem?  Jde o možnou snahu poškodit firmu v rámci konkurenčního „odpadkového“ boje, či je to projev určité msty, nebo jde o snahu zalíbit se vrchnosti exemplární výší pokuty?

Ve hře je rovněž podezření ze snahy poškodit ředitele oblastního inspektorátu Pavla Grunda v budoucím výběrovém řízení, o kterém se dávno před jeho vypsáním dne 29.5.2024 v ČIŽP vyprávělo, že jeho účelem je odstranit ředitele Ing. Pavla Grunda, MBA z čela úřadu.

Výměna ředitele inspektorátu jako cesta k zametení s peticí.

Prvotní pokus zastavit petici byl v tom, že podle Bejčka prý není možné petici vyhovět, protože probíhá šetření nahlášeného udání podle zákona o ochraně oznamovatelů č.171/2023.

Lze to považovat za čítankový příklad zneužití zákona k zablokování vyšetřování oprávněnosti petice. Co podle petice bylo pomluvou, se náhle stalo nahlášením podle zákona informací o jakési nemravnosti. Ústřední ředitel ČIŽP Bejček takto chtěl zablokovat řešení petice proti údajným pomluvám jedné z vedoucích pracovnic ústeckého inspektorátu ČIŽP Lucie Majerové. Podle petičního výboru se situací na ústeckém inspektorátu zabývala i státní tajemnice ministerstva životního prostředí, která po dvou osobních návštěvách na rozdíl od ředitele Bejčka dospěla ke zcela odlišným závěrům. Přisvědčila stanoviskům ústeckých inspektorů. Zaměstnanci inspektorátu se proto v minulém týdnu obrátili na ministra Hladíka otevřeným dopis, který máme k dispozici. „K našemu značnému rozčarování ředitel ČIŽP petici po jejím obdržení od počátku zesměšňoval, dále vyžadoval individuální pohovory se zaměstnanci ČIŽP Ol Ústí nad Labem a postupoval způsobem, který v nás vyvolával značnou nedůvěru v to, že bude mít snahu situaci objektivně řešit,“ píše se v něm.

Už v textu petice a stanoviscích petičního výboru adresovaných rovněž řediteli Bejčkovi a státní tajemnici Zikmundové zaměstnanci inspektorátu vyjádřili obavy, že načasování celé kauzy, tedy nepodloženého nařčení Pavla Grunda z korupce, se může negativně promítnout do výsledku výběrového řízení na pozici ředitele ČIŽP ObIastního inspektorátu Ústí nad Labem, jehož funkční období vyprší letos v červenci, a které chtěl Ing. Pavel Grund, MBA opět obhajovat.

Důvodnosti obav zaměstnanců inspektorátu, že výběrové řízení má sloužit k odstranění    současného ředitele, aby nový ředitel OI mohl ochránit Majerovou, nasvědčuje sdělení našeho pražského zdroje, který si nepřál být jmenován:

„Od svého příchodu na ČIŽP se nový ředitel ČIŽP Bejček dokázal postarat o tom, že inspekci muselo opustit 33 zaměstnanců. Vesměs se jednalo o dlouhodobé zaměstnance inspekce. Dokázal se postarat o úbytek kompetencí ČIŽP. Tak jak dokázal propouštět, dokázal se postaral o řadu svých přátel. Nejmarkantněji jsou personální změny vidět na příběhu dlouholetého ředitele odboru ochrany přírody, lesa a CITES celorepublikově vnímaného odborníka Ing. Jana Klapuše, který byl po příchodu Bejčka do čela inspekce „přesoutěžen“ v opakovaných řízeních bývalou muzejnicí, datovou analytičkou a hlavně známou pana Bejčka Veronikou Ouškovou. Je až s podivem, jakou míru averze si za tak krátkou dobu, kdy je Petr Bejček ve funkci ředitele ČIŽP, dokázal díky svému chování a zaměstnávání svých přátel na ČIŽP vůči sobě vypěstovat. V tom podle názoru mnohých předstihl i svého předchůdce Erika Geusse.“ 

Samotní zaměstnanci ústeckého inspektorátu upozorňuji, že řada lidí zvažuje odchod z dosud bezproblémově fungující pobočky. „Osobně nepochybuji o tom, že ve výběrovém řízení má být Ing. Grund, vystřídán osobou spřízněnou s panem Bejčekem“ k tomu uvedl mluvčí petičního výboru Libor Nedorost. 

Téměř nepolapitelná chobotnice

Tato kauza je výjimečně cenná tím, že nechtěně rozkrývá vnitřní téměř nepolapitelnou chobotnici úřednické mafie. Mám k dispozici korespondenci ústeckého petičního výboru. Nahlédněme: „… o obsahu tvrzení Lucie Majerové byl s ohledem na vzájemné osobní vazby informován ředitel ČIŽP Petr Bejček i ředitel odboru vnitřních služeb Miloš Nagy…“

Znamená to jednak, že pokud by s pomluvou souhlasili, měli to ohlásit policii, což se nestalo.

Až v polovině června jedněm internetovým novinám uvedla mluvčí inspekce Miriam Loužecká, že oznámení o korupci se nepodařilo prokázat, ale prý ani vyvrátit. A tak „celou věc inspekce předává policii“. Důležité je slovíčko „předává“. Předala nebo nepředala?

Ale tvorbu vnitřního kruhu spolukamarádů ukazují další souvislosti. Bejček si jako nový ředitel ČIŽP v březnu 2023 přitáhl do úřadu i kamaráda Nagyho.

Podle úředníků celorepublikového ředitelství ČIŽP je Nagy jako ředitele odboru vnitřních služeb  prodlouženou rukou Bejčka. To se projevilo např. při podivném nákupu automobilů a pořizováním zbytečného zařízení pro Bejčka a Nagyho.

Partyzánské informační hnutí na Bejčkově ředitelství

Úředníci pražského ředitelství ČIŽP potichu podporují ústeckou petici, která se stala nakonec shodou okolností signálem proti Bejčkově mravopočestnosti. Někteří úředníci se domnívají, že Bejček jejich instituci a ochraně přírody více škodí, než prospívá.

Partyzánské protibejčkovské informační hnutí na ředitelství ČIŽP poukazuje, že podivný přístup ředitele Bejčka k jeho úřadu ukazuje jak zvláštní personální politika, tak i např. nákup automobilů, nebo vybavení. V roce 2023 vyhlásil Bejček údajně nový tendr na nákup automobilů. Ale místo původně uvažovaných terénních vozidel se Bejček rozhodl k nákupu vozidel Škoda Kodiaq kategorie M4A – tj. silničních vozidel. Silniční auta jsou do terénu při kontrolách k ničemu, protože měla sloužit především pro potřeby havarijní služby a kontrol v obtížném terénu na jednotlivých oblastních inspektorátech.

Další organizace v rámci ministerstva životního prostředí zakoupili v původním tendru vysoutěžené vozy Nissan

Kauza Kodiaq

Úředníci pražského ředitelství prozradili, že teoreticky každý oblastní inspektorát měl dostat místo terénního Nissanu alespoň nový silniční Kodiaq – jenže praxe byla jiná. Bejček nechtěl jezdit v Kodiaqu, v němž jezdil dosud jeho předchůdce. Proto „starý“ Kodiaq byl přidělen Oblastnímu inspektorátu v Ústí nad Labem a slouží v jeho pobočce v Karlových Varech. Ředitel Bejček si vzal jeden ze dvou nových Kodiaků, které byly pro ředitelství ČIŽP zakoupeny za 1.839.827 Kč.

Úředníci z pražského ústředního ředitelství ČIŽP sdělili: „Protože se Bejčkovu kamarádovi Miloši Nagymu, kterého si Bejček přitáhl z Ministerstva financí a zaměstnal ho jako ředitele odboru vnitřních služeb ČIŽP, nezamlouvalo po Praze jezdit ve služebním vozidle Škoda Superb ani ve vozidle Škoda Scout, dostal druhý z nových Kodiaqů. Kvůli tomu oblastní inspektorát v Plzni ostrouhal. Pro něho nový Kodiaq pro havarijní službu nezbyl.“  

Služební Škodovka si zahrála významnou roli i při snaze Bejčka o rozmnožování s jednou ženou v lese. Ta je zachycena i mediálně: Po sociálních sítích a mezi úředníky ČIŽP koluje video s Petrem Bejčkem, jak si užívá naležato v autě v Ďáblickém lese. A ještě k tomu v pracovní době.

Nejen Škoda s vůní sexu

Služební Škodovka si zahrála významnou roli v sexuálním videu Bejčka, ale to je jenom vrchol ledovce. Sledujme Bejčkovo sexuální poselství dále:

V souvislosti s tím začátkem dubna 2024 redakce požádala o stanovisko státní tajemnici Ministerstva životního prostředí Simeonu Zikmundovou, na téma: „…velmi neformální vztah a protěžování pracovnice ústecké ČIŽP, která prosazuje nepřiměřenou 20 milionovou pokutu, ředitelem České inspekce životního prostředí v Praze. Přitom je poukazováno v dopisu státní tajemnici, že ve „velmi neformálních“ vztazích má ředitel údajně tradici. Ta je zachycena i mediálně: „… Po sociálních sítích koluje video s Petrem Bejčkem, jak si užívá v autě v Ďáblickém lese.“
Konkrétní stanovisko k souloži Bejčka v pracovní době ve služebním autě státní tajemnice neposkytla. Ale i bez toho je zajímavé, že Bejčkova souložící autozákladna je typu Škoda a měla být později předána k užívání
pracovišti inspektorátu ČIŽP v Karlových Varech.
O sexuálním výletu se služební Škodovkou v roce 2023 bylo v médiích konkrétně uvedeno (1. 8. 2023 -aktu.news  © Zdroj: Youtube):

„Další skandál této vlády. Tentokrát byl při nevěře přistižen ředitel České inspekce životního prostředí. Po sociálních sítích koluje video s Petrem Bejčkem, jak si užívá v autě v
Ďáblickém lese. Podle dostupného videa žena, která leží pod ním, rozhodně není manželka, se kterou ředitel Inspekce životního prostředí Petr Bejček žije.
Bejček se stal státním tajemníkem na Ministerstvu financí v říjnu 2018…. Přišel tam z Agentury ochrany přírody a krajiny, kde do té doby působil jako ředitel samostatného právně-personálního odboru. Vystudoval Právnickou
fakultu Univerzity Karlovy a Fakultu životního prostředí na České zemědělské univerzitě v Praze, obor regionální environmentální správa. Od března vede Českou inspekci životního prostředí. Do této funkce ho jmenoval lidovecký předseda Marián Jurečka.
Video s manželskou nevěrou Bejčka přichází jen několik dní poté, kdy rezignoval náměstek ministra vnitra za Piráty Lukáš Kolařík, kvůli nevěře s asistentkou…“               

A podle informací ústeckého petičního výboru to nejsou jediné problémy sexuálního rázu, které Bejčkovu kariéru na tomto postu provází. 

„K  podřízeným se na společenských nebo sportovních akcích ČIŽP chová, obvykle v podnapilosti, oplzle, komentuje před nimi jejich poprsí nebo jiné části těla, nemá zábrany jim říct, že by je nejraději oprcal. Mnohá účastnice posledních sportovních her inspekce o tom ví své.  Je docela s podivem, že ačkoliv tyto informace má i státní tajemnice MŽP, nikdo se jimi doposud nezabýval," upozornil petiční výbor zdroj z pražského ústředního ředitelství České inspekce životního prostředí.

Kauza „průzkum trhu“

Nejnověji se objevily od informačních partyzánů informace o Bejčkově nadbytečném utrácení v úřadu v době, kdy vláda tvrdí, že omezuje režijní náklady.

Ještě za doby Bejčkova předchůdce ředitele Geusse Ministerstvo životního prostředí provedlo výběrové řízení a veřejnou zakázku na nákup nábytku. Dodavateli byly pro ČIŽP dvě akciové společnosti, které uzavřely na dodávku rámcovou kupní smlouvu.

Jenže po nástupu Bejčka do úřadu od března 2023 lze najít na ředitelství ČIŽP, zejména v kancelářích odboru vnitřních služeb, jeho ředitele Nagyho, nábytek bez výběrového řízení – jenom po průzkumu trhu.

Prý si ředitel nechal věci objednat, protože se mu vysoutěžený nábytek nelíbil. Mezi zbytečně nově zakoupenými položkami lze najít u Bejčka a Nagyho kromě nových židlí řadu skříní, skříněk i novou pohovku, dva nové televizory za téměř 30 000 korun, a dva nové mobilní telefony za více než 41 000 korun. Vše nakoupeno nikoliv v rámci veřejné zakázky, ale jen tak, čili „po průzkumu trhu.“        
Podle oficiálních informací o nákupu hmotného majetku na ředitelství ČIŽP od 1. 3. 2023 na odbor vnitřních služeb, bylo divokými nákupy utraceno nejméně přes 150 tisíc korun.

Upozornění úředníků se ukázalo pravdivým a lze je nalézt na stránkách ČIŽP, mezi odpověďmi na žádosti o poskytnutí informací podle zákona č. 106/199 Sb.  Podle oficiálních informací o nákupu hmotného majetku na ředitelství ČIŽP od 1. 3. 2023, odbor vnitřních služeb vydal nejméně přes 150 tisíc korun.  „Co nám pošeptali úředníci z Bejčkova ředitelství je ověřeno jako oficiálně pravdivé,“ k tomu uvedl mluvčí petičního výboru Libor Nedorost.
„O všech shora uvedených skutečnostech je průběžně z naší strany informována státní tajemnice Ministerstva životního prostředí JUDr. Simeona Zikmundová, LL.M. Vzhledem k tomu, že jednání Majerové, Bejčka a řady dalších osob má nádech kriminální povahy, obrátíme se ještě tento týden na orgány činné v trestním řízení, dodal Nedorost.

Tento příběh je bohužel reálný.

                                                                                                                      Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama