PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2024 16:07:00

Poradenství na míru pro lidi s problémy s bydlením

Poradenství na míru pro lidi s problémy s bydlením

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.

 Když to funguje, není co řešit – v mém rodném Jablonci nad Nisou zakládají kontaktní místo pro bydlení. Fungovat by mělo už příští rok. Co to vlastně v praxi obnáší? Je to první místo, kam člověk přijde, když má nějaký problém s bydlením třeba kvůli dluhům, vysokým účtům za energie a zkrátka si neví rady. Odborníci mu poskytnou kompletní poradenství na míru a ve vhodných případech pomůžou najít levnější bydlení třeba v obecním bytě.

V Česku už je takových kontaktních míst asi 25. Potřebujeme ale systémové řešení, aby takovou pomoc člověk dostal kdekoli žije. Náš návrh zákona o podpoře bydlení včera prošel ve Sněmovně prvním čtením – počítá se vznikem těchto míst po celé republice. Nepomůžou jen těm nejpotřebnějším, ale třeba i lidem, na které mimořádně těžce dolehly drahé energie, seniorům, rodičům samoživitelům nebo dlouhodobě nemocným. Celkem se bavíme o zhruba 1,6 milionu lidí. Stát na tom dlouhodobě vydělá – klesnou výdaje na náhradní rodinnou péči, boj s kriminalitou nebo léčbu závislostí. Je mnohem levnější problémům předcházet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama