Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA

Zastupitel Prostějova za SPD
  • SPD
  • Prostějov
  • sport
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2024 14:12:34

Co vám v Prostějově chybí?

Co vám v Prostějově chybí?

Znáte možnosti participativního rozpočtu?

Skončilo hlasování o projektech dvparticipativním rozpočtu. Jedná se již třetím rokem o zajímavou sondu do duší obyvatel Prostějova. Co jim ve městě chybí, na co dle nich se na radnici zapomnělo, co by si přáli. Na začátku si dovolím trochu retrospektivy.

Do prvního ročníku v roce 2021 bylo navrženo 36 projektů, z nichž se již tři realizovaly. Je to workoutová konstrukce na náměstí Spojenců a altán v Kolářových sadech. Ten třetí je pro mne trochu nečitelný, to je ta hvězdná obloha a omezení svícení kvůli světelnému smogu. Tam si myslím, že víc zasáhly ceny energií, ale nápad je to zajímavý. Dalších deset bylo realizovatelných, ale neprošly přes hlasování. Mezi nimi i moje hrazda na koupaliště ve Vrahovicích. Dvacet dva projektů nebylo z nějakého důvodu možné realizovat a do hlasování ani nešly. Osobně mne mrzela lezecká stěna s boulderem. Kdyby byl možná jen ten boulder? Připomeňme si, že projekt musí splňovat, mimo jiné, následující kritéria. Musí být na pozemku města, s cenou do jednoho milionu a musí mít zaručenu udržitelnost. Celková částka na participativní rozpočet jsou tři miliony korun.

V roce 2022 bylo podáno již jen devět projektů. Poté, co tři nebylo možné realizovat, se do hlasování dostalo zbývajících šest. A protože součet předpokládaných nákladů se vešel do alokovaných tří milionů, budou se postupně realizovat všechny. Správně, i ta moje hrazda. Takže se v letošním roce můžete těšit nejenom na to, jak se tam budou v létě kluci předvádět před holkami, ale i na tu oznámenou soutěž, co jsem slíbil. Podrobnosti včas zveřejním, tak sportovci, trénujte ruce. Ale zpět k ostatním projektům. Z již realizovaných to je například discgolfové hřiště v Kolářových sadech, kde jsme si již zahráli, nebo připravované herní prvky v rámci projektu „Super zábava pro děti mezi stromy“ poblíž posezení U Matesa na Hloučeli. I tam se letos určitě uvidíme na tradičním Sportovním odpoledni (nejen)pro děti.

V tomto roce se nám vrací zájem o celou akci, a bylo posláno na posouzení dvacet projektů. Opět vedou volnočasové aktivity, sport a děti. Máme tu dvakrát dětské hřiště, hřiště na streetball, ale i cyklostezku. Je tu návrh na zahrádkářskou kolonii i ostrov s vodníkem na městském rybníčku. Další skupinu tvoří tradičně návrhy, které podle mne suplují investice do oprav. To jsou jako každý rok opravy chodníků a cest.

Muzeum v zámku zajímavé, ale nevím, zda v možnostech participativního rozpočtu. Podobně asi i cyklostezka z Vrahovic na Kralický háj. Teď tužku a papír a zapište si. Letošní Vrahovický bicykl, tradiční cykloturistická akce pro celou rodinu, bude 22. června.

Je tu letos i jedna pikantnost, dva skoro totožné projekty. Jak jsem avizoval na podzimní drakiádě, kterou jsme tentokrát přesunuli od hřiště do Biocentra u soutoku, podal jsem projekt na altán s ohništěm. Vidím zde potenciál pro další akce, nejen tu Silvestrovskou generálku, která již proběhla a kde snad vznikne tradice. Po ročním výpadku sem vrátíme možná siláka a konečně se podaří k těm drakům dotáhnout na devátý ročník i ty drony. A ta pikantnost? Zřejmě ten potenciál Biocentra nevidím sám, protože na sólo ohniště ve stejném místě je v tomto roce ještě jeden projekt, který došel přes podatelnu. Nějak se určitě domluvíme. V každém případě sledujte další vývoj na skupině Naše Vrahovice, protože oproti ilustrativnímu obrázku se návrh vyvíjí. Musím vzpomenout i obavy, které mi byly tlumočeny, že se sem v případě nějakého přístěnku budou stahovat bezdomovci nebo jiné osoby, které si místa nebudou vážit, a poničí jej. To mi připomíná koupaliště v Německu. Protože si neumíme zjednat pořádek, tak něco zavřeme, nebo nepostavíme. Zkusme to vzít z druhé strany. Já věřím, když vidím podobná místa v přírodě, že to dokážeme i ve městě.

Když jsem na začátku uváděl, že participativní rozpočet je sonda do duší obyvatel Prostějova, tak je to současně i inspirací pro vedení města, jaké priority jejich voliči mají. Tak co, už máte pro letošní rok favorita? Mimochodem, po roce se vrací mimo dvou kladných hlasů i ten jeden záporný, tak doufám, že tuto zlatou malinu opět nevyhraji, tak jak v prvním ročníku. Mějte se krásně.

Pavel Dopita předseda zastupitelského

klubu SPD v Prostějově

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama