Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2024 14:07:00

SSHR zapůjčí společnosti Orlen Unipetrol motorovou naftu a benzín

SSHR zapůjčí společnosti Orlen Unipetrol motorovou naftu a benzín

Vláda České republiky dnes rozhodla o uvolnění nouzových zásob pohonných hmot ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Na základě tohoto rozhodnutí zapůjčí SSHR společnosti Orlen Unipetrol motorovou naftu a benzín.

 Tento krok je reakcí na aktuální výpadek výroby v litvínovské rafinérii s cílem předejít negativním dopadům na plynulé zásobování trhu.

„Tato zápůjčka pomůže zajistit stabilní zásobování českého trhu s pohonnými hmotami. Není tak důvod ke spekulativnímu růstu cen pohonných hmot. Důvodem je skutečnost, že v největší tuzemské výrobně pohonných hmot, rafinerii Litvínov, bylo nutné provést odstavení provozů z důvodu mimořádné situace, vyšší moci, způsobené nalezením nevybuchlé bomby z druhé světové války a nutnosti její následné eliminace,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Celkem půjde o uvolnění nouzových zásob o maximálním objemu 95 000 m³ motorové nafty a do 40 000 m³ benzínu ve prospěch společnosti Orlen Unipetrol. Zároveň platí, že i přes tuto zápůjčku budeme mít i nadále dostatek zásob pro zajištění ropné bezpečnosti České republiky," popisuje předseda SSHR Pavel Švagr.

„Děkujeme všem zainteresovaným stranám, především Vládě České republiky, Ministerstvu průmyslu a obchodu, Správě státních hmotných rezerv a obchodním partnerům, za rychlé a vstřícné řešení naší žádosti. Zejména díky této zápůjčce a také zvýšenému importu paliv ze zahraničí v rámci skupiny Orlen je proto dostatek pohonných hmot na českém trhu i nadále zajištěn,“ říká Mariusz Wnuk, předseda představenstva a generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

SSHR tyto zásoby uvolní ve dnech 28. a 29. srpna a společnost Orlen Unipetrol je do státních rezerv vrátí do konce tohoto roku. Jejich uvolnění pokryje výpadek výroby v litvínovské rafinérii zhruba na 14 dnů. Vzhledem k tomu, že samotný trh nedokáže takový výpadek dodávek v krátké době vyřešit, zajistí toto rozhodnutí stabilní zásobování trhu s pohonnými hmotami v České republice. Tato zápůjčka také nebude vyžadovat žádné náklady pro státní rozpočet, protože případné náklady, včetně úroku za zápůjčku, budou hrazeny ze strany společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama