Bc. Martin Bednář, MBA.

Ostravu mám v srdci stejně jako Vy!
  • ANO 2011
  • Ostrava-Jih
  • dotace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2024 10:34:59

Přísedící. Souhlasím.

Přísedící. Souhlasím.

Souhlasím s panem prezidentem

Prezident vetoval novelu zákona o přísedících. Osobně nejsem marnotratný, patřím k lidem šetrným, ale obávám se, že v novele to byl jediný argument pro jeho schválení. Výše úspor v rozpočtu ČR jsou však minimální, což je poněkud úsměvné. A tak v tomto případě s panem prezidentem souhlasím, a to hned z několika důvodů.

Mám na mysli například větší rozdíl mezi právem a spravedlností. Pokud u soudů zůstanou jen profesionální soudci, budou se záležitosti řešit striktně podle zákona, tedy formálněji než dosud.

Zjednoduším to, omezení počtu přísedících v soudním rozhodování by vedlo ke ztrátě důvěry v justici. K tomu by nebyla možná občanská kontrola. Každý případ je jiný a domnívám se, že pohled a názor dalších osob je u soudu vždy přínosem.

Ano, přísedící by měli být voleni velmi pečlivě, aby byli zárukou pro zdárný průběh trestního nebo civilního řízení. K samotnému kritizování prodlužování soudních řízení však většinou nedochází z důvodu přítomných přísedících. Navíc si myslím, že jejich finanční ohodnocení by mohlo být klidně dvojnásobné.

Z druhé strany ale zastávám názor, aby došlo ke zpřísnění pravidel týkajících se omluv svědků nebo procesního prodlužování řízení ze strany obžalovaného. Rovněž stanovení termínu do kdy musí v první instanci soud rozhodnout, by se mělo stát součástí některé z dalších novel zákona.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pavel-vetoval-novelu-ktera-by-omezila-prisedici-v-rozhodovani-soudu/2562619

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama