Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

30.08.2024 13:56 | Zprávy

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz projevovat se by se měl týkat každého, kdo „propaguje narativy podkopávající státní zřízení“. Čeští politici jsou zhrozeni. V anketě PL zazněla i věta o stalinských praktikách. Pochvaly se Kolář nedočkal ani od kolegy z ODS.

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Ondřej Kolář na Prima CNN

Zakázat názory, které „podkopávají státní zřízení“. S takovým postojem přišel politik TOP 09 a nový europoslanec Ondřej Kolář, bývalý starosta Prahy 6, známý svou protiruskou bojovností. Co znamená „podkopávání státního zřízení“? Které názory a narativy ho podle něho podkopávají? To již nesdělil.

„Toho, kdo propaguje narativy, které podkopávají státní zřízení České republiky, je správné na svobodě projevu omezit,“ řekl Ondřej Kolář během debaty v rámci pořadu Události komentáře na České televizi.

ParlamentníListy.cz se obrátily na politiky napříč parlamentními i mimoparlamentními stranami s anketní otázkou, jak se k tomuto názoru staví.

„Je to dobrý důkaz toho, že mladá generace rychle zapomíná a že se dějiny opakují, jen se mění herci. Vůbec nechápu, jak někdo může podobný výrok myslet vážně. Podobné výroky a výzvy tu byly již v době socialismu a upřímně jsem nečekal, že se dožiju toho, že podobné výzvy od politiků ještě uslyším,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Slova koaličního kolegy Ondřeje Koláře se nelíbí poslanci ODS Karlu Krejzovi" „Nemám rád obecná nebo gumová tvrzení typu ‚narativ podkopávající…‘ třeba bezpečnost. Umím si představit omezení při podpoře fašismu, terorismu, rasismu, dobyvačné války. Stejně je problém, kdo to bude rozhodovat,“ řekl Krejza.

„Trestné činy proti základům České republiky trestní zákoník zná. Je tam upraveno vše potřebné. Včetně trestných činů rozvracení republiky nebo propagace terorismu. O propagování jakýchkoli narativů tam nic není, a je to tak správně. Možná by se pan europoslanec měl raději soustředit na dobrou reprezentaci Česka v Bruselu. I když vzhledem k tomu, že je za TOP 09, tak tam spíš reprezentuje od reality odtržené euroúředníky,“ reagoval senátor Zdeněk Hraba.

Jiný pohled nabídl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Za nás se říkalo, že lhát se nemá. Za lhaní se dávala facka. Asi kolega Kolář nechce nikoho bít,“ zmínil.

„Už se musím jen smát. Ti, kteří se oháněli svobodou projevu, nakonec chtějí tuto svobodu lidem upírat. Cenzuře, protilidové politice i korupci, což jsou skutečné hodnoty a cíle stávajících pětikoaličních stran, je třeba co nejdříve říct STAČILO!“ sdělila šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vidět, že lidé s totalitou v duši, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 30.08.2024 14:04:58
se vyskytují za každého režimu. A opět se potvrzuje, že když má člověk pokřivený charakter, tak těch vad je celá řada.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …