Mgr. Tomáš Jelínek, MHA

  • PRO 2022
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2024 11:43:33

Jezero Milada

Jezero Milada

Má představa využití jezera Milada u Ústí nad Labem.

   Název Milada zdědilo jezero po jednom z hlubinných hnědouhelných dolů, kterých v oblasti mezi Ústím a Teplicemi bylo více. Právě výskyt hnědého uhlí spolu s potřebou člověka tuto surovinu získávat, zásadně ovlivnily proměny zdejší krajiny a přírody. V bezprostřední blízkosti Ústí nad Labem vznikl v 70. letech dvacátého století povrchový hnědouhelný lom Chabařovice a během dvaceti let své činnosti dosáhl rozlohy více než 800 ha. Za oběť těžby padlo pět vesnic, třeba moje rodná obec Tuchomyšl, ale i Vyklice, Zalužany, Lochočice a Hrbovice.
   Těžba hnědého uhlí v této oblasti skončila v roce 1997, jezero o rozloze 252 hektarů a délce 3,2 km se napouštělo 9 let, maximální hloubka je 24,7 metru. Veřejnosti se jezero otevřelo na jaře roku 2015. Vodní plocha nabízí možnost rekreace s výbornou kvalitou vody pro koupání, rybaření (zatím není povoleno), jachting a ostatní druhy sportů. Průhlednost vody je několik metrů. V jezeře žije mnoho druhů ryb, namátkou okoun, štika, candát, sumec a některé druhy kaprovitých ryb.
   Jezero Milada patří mezi tzv. antropogenní jezera (také nazývané umělé jezero), což je druh jezera, které vzniklo působením člověka. Na rozdíl od přehradních nádrží, či rybníků, nelze antropogenní jezero jednoduchým způsobem vypustit. Využívána jsou především k rybářství či rekreaci.
   Okolí jezera Milada je protkáno sítí cyklotras, nachází se zde cyklotrasa 3009 přicházející z Krušných hor a je vhodná pro výlety s celou rodinou. Z ní je možno se napojit na cyklotrasu 3091 směrem do Dubice, 3090 přes Trmice do Ústí nad Labem nebo na druhou stranu vedoucí cyklotrasu 3071 do Teplic. Dále jsou zde stezky pro běžce, chodce a in line bruslaře. V roce 2022 se jezero stalo významnou zásobárnou vody při hašení Národního parku České Švýcarsko.
   V současné době se vedou diskuse o využití vodní plochy a jejího okolí. Jsou hlasy volající po komerčním přístupu, tedy budování ubytovacích služeb, restaurací, atrakcí všeho druhu, často dosti hlučných. Já osobně se přikláním spíše k opačné variantě, tedy té přírodní. Vrátit faunu a flóru tam, odkud byla před mnoha lety vyhnána. Udělat z Milady a jejího okolí ráj odpočinku, klidu a bezpečí. To ovšem neznamená, že tu nebude žádná lidská činnost, může být, ale pouze taková, která bude respektovat přírodní ráz jezera. Vždyť celá oblast prochází náročnými procesy obnovy přírody, které budou trvat ještě mnoho let a komerční činnost by tomuto dění jistě nepomohla. Myslím, že zničené přírody máme v České republice dost a nedopusťme, aby k nim patřilo i naše jezero Milada.

Mgr. Tomáš Jelínek, MHA (člen PRO)
kandidát č.7 na kandidátce č.7 koalice SPD, Trikolora a PRO pro volby do Zastupitelstva Ústeckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama