Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2013 16:27:52

Postřehy z první schůze poslanecké sněmovny

Postřehy z první schůze poslanecké sněmovny

Jako dlouholetý poslanec jsem ani nebyl překvapen délkou prvního zasedání poslanecké sněmovny, protože hodně času vzaly volby a vynucené přestávky mezi procedurami.

 Noví poslanci snad zjistili, že pohled na „nic“ nedělající sněmovnu prostřednictvím televizní obrazovky je opravdu vzdálená realitě. A to prosím program první schůze nebyl vůbec složitý a obsáhlý. Až budou na programu desítky zákonů a smluv, pak se teprve začne „makat“.

To, co mne osobně překvapilo, byla zbytečně rozsáhlá diskuse kolem čtyř zákonných opatření senátu, protože a tady musím souhlasit s A.Babišem, většinou to bylo zbytečné. Zejména z pohledu avizovaného souhlasu většiny sněmovny s těmito návrhy. Pouze musím dodat, že většina dlouhých proslovů šla z řad nových poslanců a poslankyň. Já se přiznám, že i když jsem měl připraveny krátká vystoupení, s ohledem na pozdní čas i na podporu opatřením jsem si vystoupení rozmyslel. Ale po pravdě řečeno, účast poslanců při večerním zasedání nebyla o mnoho větší než v předchozím funkčním období.

Druhá schůze sněmovny se bude opět zabývat obsazením sněmovny a jejích výborů, takže té práce nebude tolik. Pokud platí, že 11.12. proběhne první čtení návrhu rozpočtu na rok 2014 a rozpočtového výhledu na roky 2015 a 2016, pak se možná konečně dočkáme konkrétních vystoupení na dané téma. Pouze chci připomenout, že v prvním čtení se hodnotí toliko výše příjmů, výdajů a rozpočtový deficit. Teprve při projednávání ve výborech se pitvají jednotlivé rozpočtové kapitoly. Při druhém čtení lze načítat pozměňující návrhy, ať již z jednotlivých výborů či od jednotlivých poslanců a teprve třetí čtení státního rozpočtu rozhodne o jeho konečném znění. Podle předsedy ČSSD by schvalování rozpočtu mělo proběhnout po vánočních svátkách.

Adventní čas opravdu není nejvhodnější pro jednání poslanecké sněmovny a jejích jednotlivých výborů. Nicméně rozpuštění sněmovny a předčasné volby nedávají jinou možnost a tato země si jistě nezaslouží rozpočtové provizorium. A to přesto, že původní návrh rozpočtu nejprve připravila vláda P.Nečase a tento návrh po úpravách předkládá vláda j.Rusnoka v demisi. Po pravdě řečeno, již se těším na klasickou práci ve výborech, protože tam dochází k odborné diskusi nad jednotlivými návrhy zákonů. A tyto diskuse zřejmě, kromě diskuse nad návrhem státního rozpočtu, proběhnou až začátkem příštího roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama