RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2010 14:03:00

Vztahy s Bavorskem chceme orientovat na budoucnost

Vztahy s Bavorskem chceme orientovat na budoucnost

Petr Nečas jednal s bavorským premiérem Seehoferem, který je na historicky první návštěvě České republiky.

Oba premiéři se po setkání pozitivně vyjádřili k prohlubování vztahů mezi oběma zeměmi. Bavorsko je pro Českou republiku mimo jiné významným obchodním partnerem. „Do Bavorska putuje 30 % veškerého exportu do Německa. Rovněž z Bavorska do České republiky od roku 1993 zamířily investice za 4,5 miliardy euro,“ uvedl po jednání předseda vlády Nečas.

Bavorský premiér Seehofer označil dnešní jednání za první krok k zahájení nové etapy vzájemných vztahů. Bavorští premiéři historicky představují patrony sudetských Němců. Oba předsedové vlád se shodli, že vztahy obou zemí jsou nyní orientovány na budoucnost. „Existují rozdílné pohledy na naši minulost, ale jednoznačně zde existuje oboustranná vůle orientovat vztahy na budoucnost,“ komentoval vztahy obou zemí v historické rovině Petr Nečas.

Bavorsko a Česká republika vedle obchodní a ekonomické spolupráce podnikají také řadu aktivit v oblasti samosprávy, školství a kultury. Výčet stávajících a plánovaných aktivit naleznete ve společném komuniké obou ministerských předsedů, viz přiložené dokumenty.

Tématem jednání se staly také příhraniční kontroly českých řidičů ze strany německé policie. Horst Seehofer nabídl jako jedno z možných řešení pro nastolení důvěry ustavení společných hlídek na německé straně. K tomuto návrhu by se spolu měli sejít bavorský a český ministr vnitra.

Jako důkaz dobrých vztahů obdržel Petr Nečas od Horsta Seehofera pozvání k návštěvě Bavorska.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama