Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.08.2024 10:52:32 - Jan Cidrych

Starobní důchody a výpočet

Vážený pane proč ? . Začínal jsem důchod na 5700 kč .Starobní důchody vypočítali účelově v PRŮMĚRU ale až od roku 1986 do té doby jen POČET let . Zlodějna na entou . Takže práce na šachtě v lomu ,železárnách jen POČET let .Klaus našich 330 miliard použil k vyrovnání státního rozpočtu. Na otázku proč máme tak malé důchody mi Jurečka odpověděl .OSVČ málo jste si platili. Takhle se snaží vysvětlit tu zlodějnu . Důchodovou reformu neudělala žádná vláda. Správně měli vypočítat v PRŮMĚRU práci za celý pracovní život .Třeba jako vedoucí vrtací soupravy v lomu jsem odevzdával nejvyšší daně .Takže část velké odvody daní a část jako OSVČ menší

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Bertyna

Odpověď

12.08.2024 20:46:37 - Ing. Antonín Seďa
 Vaše otázka je docela komplikovaná, ale dle Vašich informací víte,kde se stala chyba. Nejprve "zestátnil" pan Klaus a jeho vláda důchodový fond. Zároveň provedl penzijní reformu tak, že zaměstanci nejvíce přispívají na penze, naopak OSVČ mohou své odvody minimalizovat. Pak se ale nesmí divit, že mají nízké důchody. Problém je také v tom, že starodůchodci mají nižší penze než novodůchodci. A systém valorizací tyto rozdíly ještě zvyšují, prostě proto, že přidání v procentech zvýhodňuje penzisty s vyšším důchodem. A současná vláda snížila penze dvakrát. Poprvé svojí "reformou" důchodového systému, kde škrtem pera snížily penze. A podruhé svými rozhodnutími , kterými zvýšili inflaci na 20% a to v období dvou let.  Problém je také spotřební koš, který je jiný u seniorů než u zaměstnanců či u mladší generace. Takže suma sumárum, současný penzijní systém je málo spravedlivý z pohledu výše výdělků a oddělaných let.  A obávám se, že pokud  se neprovede  opravdová reforma penzí, pak změna nenastane. Ale pro opravdovou reformu penzí bude třeba cca 50 miliard korun, aby se v přechodném období dokryly ty nejnižší penze. Ale jsem spíše zvědavý, která politická strana na to bude mít odvahu. Protože bez změny  daňového systému se peníze na další reformu penzí nenajdou.