Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2014 14:28:48 - Nagano

(ne)kašleme na EU

TOP 09 nekašle na EU, většina občanů ale ano. Jsme výjimeční oproti jiným státům? A pokud ne, proč se více europoslanců nezabývá tím jak změnit fungování EU? Podle mě byla původní myšlenky dobrá, ale celé se to lidově řečeno vymklo z rukou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.06.2014 17:38:36 - Ing. František Laudát
Když něco dostáváme bez humbuku a trochu automaticky, bereme to jako samozřejmost. Ale ona EU není samozřejmost. Na to mohou v případě EU čeští nevoliči přijít až pozdě. Dnes  nikdo například nepřemýšlí o válce v Evropě, mír bereme jako samozřejmost, ale on není samozřejmý. Stejně tak samozřejmá není ani EU. Naši voliči, či spíš nevoliči, v zesílené podobě kopírují obecnou  frustraci, že nic jejich hlas neovlivní, ale zase si musí i pro domácí volby uvědomit, že svým hlasem vytvářejí nějaký výsledek. Další problém je, že lidé moc zveličují význam veřejného sektoru a politiky. Za hlavní příčinu vedle  často hloupého jednání politiků vidím i aktuální stav médií, jejich priorit atd. ten problém je podstatně hlubší. Pokusím se na to časem zareagovat šířeji. Klíčový problém byrokratické hydry v Bruselu a chuť regulovat vidím v tom, že rozhodující část zemí EU  má historický "prožitek" fašismu a umí se s ním vyrovnat, ale chybí ji zkušenost s budováním reálného či jakého socialismu. Proč více europoslanců nebije na poplach? To by měli říci oni. jinak projekt EU má v klíčových parametrech dobrý základ.