Past na Zemana. Za jeho „zadkem“. Po odjezdu emíra Kataru se nám ozvali

11.10.2022 9:54 | Komentář

Příběh s údajně uraženým katarským emírem, který měl minulý týden nečekaně dříve opustit Prahu, stále neutichl. Prakticky veškeré oficiální zdroje opakovaně potvrdily, že průběh návštěvy byl bezproblémový a důvody neúčasti emíra na čtvrtečním summitu vedou do Bruselu a Paříže. Někteří komentátoři však nadále rozvíjejí své teorie o vině Hradu či osobně prezidenta. Zdroje PL z diplomacie to důrazně odmítají. Nejen to, přinášíme možné vysvětlení.

Past na Zemana. Za jeho „zadkem“. Po odjezdu emíra Kataru se nám ozvali
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s katarským emírem Tamímem bin Hamadem Al Tháním

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly ve čtvrtek po poledni, katarský emír Tamim bin Hamad Sání neukončil předčasně svůj program oficiální návštěvy České republiky, ten byl absolvován od začátku do konce. Nakonec však změnil další program svého pobytu v Praze poté, co bylo Bruselem potvrzeno, že se nebude moci zúčastnit programu pražského summitu Evropského politického společenství. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Objevilo se totiž několik článků, ze kterých vyplývalo, že vinu na neumožnění účasti na summitu má česká diplomacie nebo přímo Kancelář prezidenta republiky. Jak zdroje naší redakce od počátku uváděly, česká strana neměla se „schválením” účasti katarského hosta vůbec nic společného. Šlo o setkání na evropské úrovni a přítomnost emíra státu Katar tak podléhala souhlasu všech zúčastněných zemí s koordinací šéfa Evropské rady Charlese Michela. Toto následně potvrdila i další média, která o změně programu emíra informovala. 

„Katarský emír odletěl z Česka, Brusel ho nechtěl na summitu,” psal portál Seznam Zprávy. Články stejného vyznění publikovala i další média. To však nebránilo komentátorovi serveru Aktuálně Martinu Fendrychovi, který v pondělí ve svém textu hodil vinu na prezidenta Zemana a jeho okolí s tím, že viníky údajného diplomatického skandálu je třeba hledat na Pražském hradě. 

„Na ostudě se zřejmě právem uraženým emírem vidíme, jak zhoubné je mít na Hradě Zemana, jak zhoubné je pěstování ekonomické diplomacie à la Mynář a jak stupidní je dělat, že neexistuje ani ministr zahraničí, ani vládní odpovědnost za zahraniční politiku. Těšit nás může snad jen fakt, že máme šanci už v lednu zvolit na Hrad prezidenta, který nebude zrazovat národ a nebude obklopen šíbry,” píše Fendrych ve svém komentáři

Během pondělí se naší redakci ozval významný diplomatický zdroj, který se nám snažil odpovědět na otázky, jak je možné, že se některá menší média ohání údajnými zdroji, které tvrdí přesný opak toho, než oficiální místa od prezidentské kanceláře po českého velvyslance v Kataru.

„Pravda nejspíš bude v tom, že ty údajné zdroje skutečně existují. Podstatné je, že půjde o níže postavené zaměstnance buď Ministerstva zahraničí nebo Hradu, které nemají informace a vypouštěním dohadů a spekulací bez reálného základu podkopávají mnohaměsíční práci a diplomatická jednání, která mohou Česku hodně pomoct. Zatím nevíme, kdo ty výmysly vypouští, ale panují obavy, že to bude někdo zevnitř Hradu nebo i Černína. Zrovna na Hradě je hodně lidí, kteří se těší až Zeman skončí a chtějí mu poslední měsíce ve funkci znepříjemnit. Typově jde o zaměstnance, co tam pracují roky, jsou politicky úplně jinde než prezident a většinu času se chovali loajálně. Teď začali cítit, že už si mohou víc dovolit a podle toho to vypadá. Je to takový ubohý a nechutný zvyk některých lidí, že ke konci mandátu svého šéfa ztratí loajalitu a začnou se oportunisticky připravovat na příchod nového pána,” popisuje nám své vidění situace zdroj z české diplomacie.  

Na Ministerstvu zahraničních věcí je prý těch, které nemohou Miloše Zemana ani cítit, násobně víc. „Bez problému si lze představit, že ochotně zásobují svoje kámoše ,informacemi'. Opakuji však, že tihle lidé žádné informace nemají, nejsou přítomní u vrcholných jednání, nepřipravují je, nedodávají podklady a nejsou jim sdělovány důležité věci. Je to čisté jako slza. Jednání s emírem na naší úrovni proběhla nejen bez problému, ale výborně. Došlo k podpisu řady důležitých dokumentů. Jak česká, tak katarská strana byla s návštěvou opravdu spokojena. Na summitu ho skutečně nechtěl hlavně prezident Macron, nedošlo k jednomyslné shodě a ze strany organizátora akce, tedy z Bruselu, přišlo negativní stanovisko s ohledem na emírovu možnou účast,” popsal dále diplomat.

„Spekulace a komentáře vycucané z palce, že se emír naštval na prezidenta nebo jeho nejbližší okolí, jsou mimo, nedávají žádný smysl a následný vývoj to potvrzuje. Možná jste viděl, že Tamim bin Hamad Sání ještě koncem týdne poslala prezidentu Zemanovi děkovný dopis. Nebo vám snad dává smysl, že se emír urazil nebo naštval na prezidenta či jeho nejbližší spolupracovníky a druhý den mu adresoval osobní dopis, ve kterém mu srdečně děkuje za přijetí a vyjadřuje vděčnost?” ptá se řečnicky zdroj PL.

Důležité je v tomto kontextu vyjádření českého velvyslance v Kataru Petra Chalupeckého, které poskytl portálu Seznam Zprávy. Uvedl totiž, že většina mimořádně rozsáhlé katarské delegace zůstala v Praze i po odletu emíra, který se mezi tím odebral do Londýna na jiná jednání. 

„Z mého osobního pohledu byla emírova návštěva mimořádné úspěšná a Jeho Výsost odletěla z Prahy spokojena. O důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část emírovy delegace v Praze nadále zůstává. Pokud jde o setkání na okraj vrcholných evropských jednání, katarská strana si je vědoma toho, že i předsednická země Rady EU, tedy Česko, je při tvorbě programu závislá na souhlasu všech 27 členských států,” uvedl Chalupecký na Seznamu.

Děkovný dopis emíra Státu Katar prezidentu Miloši Zemanovi, který na svém webu zveřejnila Kancelář prezidenta republiky:

Vaše Excelence,

na závěr své návštěvy ve Vaší spřátelené zemi chci vyjádřit Vaší Excelenci své hluboké poděkování a vděčnost za vřelé přijetí a přivítání, jehož se mně a doprovázející delegaci dostalo po celou dobu této návštěvy. Ta nám dala příležitost setkat se s Vámi a vyměnit si názory na otázky společného zájmu včetně možností dalšího posílení a prohloubení přátelství a spolupráce mezi našimi zeměmi v různých oblastech, a to ve prospěch našich dvou národů.

V nejhlubší úctě a přáním všeho nejlepšího Vaší Excelenci a přátelskému lidu České republiky

Tamim Bin Hamad Al-Thani
Emír Státu Katar

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…