V kriminálech kvetou kšefty s masem. Známe ceny, známe místa, známe postupy. Unikátní průvodce věznicemi pokračuje

27.09.2021 17:59 | Seriál

ČESKÉ KRIMINÁLY Jídlo je v kriminále vzácnost a dá se na něm dobře vydělat. Pokud ho vyměníte za tabák, sice hladovíte, ale můžete obchodovat dál. A naopak. Za tabák si koupíte maso. Kilo vás přijde ve vězení na pět až deset tabáků. Mukl denně dostane tři jídla. Maso však na talíři nemusíte vidět jak je rok dlouhý. K syrovému se nedostanete normálně vůbec. Nesmí se prodávat ani v kantýně, takže existuje jen a pouze v kuchyních, tam se však zejména obchoduje.

V kriminálech kvetou kšefty s masem. Známe ceny, známe místa, známe postupy. Unikátní průvodce věznicemi pokračuje
Foto: commons.wikimedia.org/Aisano
Popisek: Věznice Plzeň-Bory

Na talíři si zase nesl skvělé jídlo. Nedovařenou rýži s „uho“ omáčkou (univerzální hnědá omáčka), která se nazývala guláš. Ovšem bez masa. Nikdy ani kousek. Protože byl ve výkonu trestu krátce, zatím nevěděl, jak to v base chodí. Zajímalo ho, jak je možné, že někteří muklové mají misky plné masa, bez rýže a omáčky, aby si nenechali porci zkazit. Pochopil, až když dělal v kuchyni.

Byznys s masem je totiž základ vězeňského bohatství.

Ve věznici na Ruzyni dokázali kdysi muklové z kuchyně tahat desítky kilogramů přes výtah, kterým se vozil bioodpad. Než se na jejich činnost přišlo, dokázali způsobit škodu za stovky tisíc. Pro vězně to tehdy byly zlaté časy. Na oddílech se smažily řízky, vařilo hovězí a muklům rostly svaly. Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Vězni ztratili obezřetnost, až jeden závistivý spolusedící odhalil celou podstatu dobře živených muklů takzvané prevenci, vnitřnímu orgánu pro šetření ve věznicích, a bylo po legraci. Každopádně dál jezdí vozíky s jídlem z kuchyně a kus masa se dá vždycky někam schovat, třeba do rýže, nebo do kaše.

Třeba na Pankráci jídlo do cel na vazbě rozvážejí chodbaři. Kromě různých přídělů podle oblíbenosti a hlavně podle úplatků dávají nejen porce, ale šmelí také s řízky. Deset řízků za dva tabáky. Ale řízky se nedají jíst každý den. Takže někdy na řadu přijde i kus vařeného hovězího.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

17. listopad

Dobrý večer, pane Zdechovský, chci se zeptat, jak se díváte na prohlášení našeho vrcholného politika, cituji: Ne každý názor musíme respektovat a ne každý názor je stejně "hodnotný"? 35 let po revoluci je schopen toto říci do rozhovoru nás premiér? Opravdu? Svůj názor raději vyjadřovat nebudu, ale ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

15:55 „Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

Dohru v Bruselu bude mít komentář o tom, že Danuše Nerudová strávila v maskérně před natáčením telev…