„Stávající situace českého potravinářského trhu je naprosto neuspokojivá. Obchodní vztahy jednotlivých subjektů podléhají sice zákonu o významné tržní síle z roku 2009, ten však ve skutečnosti regulaci cen potravin v České republice neřeší,“ kritizuje poslanec Vít Bárta.
Malí a střední čeští výrobci nejsou chráněni. Tím pádem ani spotřebitel
Podle jeho slov nechrání uvedený zákon malé a střední české dodavatele. Novela zákona by měla zajistit reálné snížení cen potravin, které by mělo vyplynout z vyrovnaného postavení velkých dodavatelů a obchodních řetězců. „Tady by nemělo hrát roli pravo-levé rozdělení, ale veřejný zájem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Bárta.
Navzdory obecným představám je český obchodní trh značně diverzifikovaný. Ani jeden z řetězců neměl v roce 2011 více než 10 procent podílu na trhu z rychloobrátkového zboží. „Je to situace, kterou lze i v rámci Evropy považovat za unikátní,“ říká Bárta.
Nadvláda oligopolů vede k drahotě
Naproti tomu na poli velkovýrobců panuje podle Bárty značná nadvláda jednotlivých firem. Jsou to společnosti jako Plzeňský Prazdroj, Unilever, Karlovarské minerální vody nebo Nestlé, které drží prostou, a v některých případech dokonce nadpoloviční většinu trhu.
„Uveďme si příklad“, říká poslanec, „když se cena obilí zvedla o necelých 19 procent, cena rohlíku za stejné období vyrostla o 66 procent. Ten, kdo to způsobil, nebyly řetězce, jak tvrdí pan Babiš, protože ty si mezi sebou konkurují. Byli to velkovýrobci pečiva, protože právě u nich je konkurence malá,“ vysvětluje Bárta s tím, že úplný monopol podle jeho slov drží Babiš ve výrobě toastového chleba. V České republice pak prý peče toastový chleba pouze a jen Babišova pekárna Penam.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radmila Zemanová-Kopecká