AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

30.05.2024 16:05 | Zprávy

Míra rizika úpadku cestovní kanceláře činí 0,1 %. V loňském roce zkrachovala pouze 1 z celkového počtu 578 cestovních kanceláří. Finance vložené do rukou profesionální cestovní kanceláře pokrývá 100% ochrana pro případ úpadku CK.

AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Nejistota se ztrátou peněz při nákupu dovolené v České republice nenastává. Spotřebitelé, kteří vybírají a nakupují zájezdy v řádných cestovních kancelářích (i prostřednictvím cestovní agentury), o své finance nepřijdou. Jsou totiž 100% chráněni pro případ její insolvence či úpadku. Pokud CK zkrachuje, klientovi nahradí veškeré vložené prostředky pojišťovna. Zároveň CK přispívají do Garančního fondu CK. Zákazníkům jsou tak pokryty veškeré zálohy uhrazené za zájezd dle smlouvy o zájezdu, včetně repatriace ze zahraničí, pokud k úpadku dojde během dovolené, a rozdíl mezi částečně poskytnutým zájezdem.

Míra rizika úpadku CK v ČR je velmi nízká. Trh zájezdů se po pandemické době stabilizoval a stal se bezpečným segmentem. Počty úpadků se pohybují v jednotkách subjektů: 0 (k 30.4.2024); 1 (2023); 6 (2022).

Cestující by tak měli vybírat zájezdy, tedy kombinace dvou a více služeb, od profesionálních cestovních kanceláří a čerpat maximální možnou ochranu svých financí. Platnost pojištění či bankovní záruky, definované zákonem, lze ověřit jak na stránkách CK (certifikát pojistky/bankovní záruky), přímo u dané pojišťovny či na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Pokud si nejsou spotřebitelé jisti, mohou se rovněž pro radu obrátit na sekretariát AČCKA.

Cestovní kanceláře v ČR využívají jak zákonné možnosti poskytnout záruky pro případ svého úpadku ve formě pojištění (99 % subjektů), tak i bankovní záruky (využívá pouze 1 CK v ČR).
Na českém trhu nyní operuje celkem 596 cestovních kanceláří s platným zajištěním pro případ úpadku (k 23.5.2024). Aktuální seznam CK lze dohledat na stránkách MMR ČR ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

11:12 Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

Královéhradecký kraj vybudoval moderní cvičnou kuchyň a dílny odborného výcviku ve stávající budově …