AMSP: Vyzýváme rozvážkové a stravenkové firmy, aby se podělily o své marže s restauracemi

16.10.2020 16:09 | Zprávy

„Současná situace v gastronomii je kritická. Tržby hospod a restaurací se za první pololetí propadly o 30 mld. korun. Proto jsme představili Národní program pro gastronomii, který pomůže restauracím jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém horizontu,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.

AMSP: Vyzýváme rozvážkové a stravenkové firmy, aby se podělily o své marže s restauracemi
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Potom, co jsme dosáhli naplnění většiny našich požadavků na záchranné nástroje pro gastronomii (mzdy, nájem) a aktivně jednáme i o dalších podporách, například odložení nutnosti hradit v této době bankám splátky úvěrů, zahajujeme též jednání s dalšími partnery, kteří mají možnosti pomoci gastronomům. Začneme jednat například se Svazem měst a obcí a jednotlivými kraji, aby mohla být kompenzace a podpora restauratérům realizována regionálně.

Obracíme se současně dnes na zástupce stravenkových a rozvážkových společností, aby pomohly gastronomům a podělily se s nimi o své současné marže. Zejména apelujeme na zástupce rozvážkových firem, kde 30% provize za rozvoz jídla nám v současné situaci nepřipadá přiměřená a adekvátní situaci. Samotní gastronomové se nemohou bránit, proto se stavíme na jejich stranu a žádáme, aby provozovatelé těchto služeb zvážili pomoc gastronomům. Obracíme se též na provozovatele nákupních portálů, kterým dramaticky v této situaci rostou prodeje a marže, jako jsou Rohlík.cz a Košík.cz, aby se v této těžké chvíli české gastronomie podělili o své provize, které mají z distribuce jídel našich restaurací.

Nadále pokračujeme v prosazování dalších bodů našeho programu, jako dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 % nebo legalizace spropitného. To jsou věci, které nám pomohou ve střednědobém horizontu. Rok 2021 nám ukáže, kolik restaurací dokáže přežít a zda se podaří český gastro segment zachránit. Jen pro představu, gastrosegment v roce 2019 vygeneroval 195 miliard Kč tržeb a bylo zde 150 000 zaměstnanců. I bez podzimního uzavření provozů byla za rok 2020 predikce propadu až 50 miliard Kč.

„Aby se gastro segment v roce 2021 alespoň přiblížil k tržbám z roku 2019, je potřeba realizovat podpůrná opatření a naopak nedělat ta, která by mohla tržby restauratérů snížit. Proto podporujeme i to, aby pro připravovaný stravovací paušál byla zajištěna účelovost, tedy že příspěvek zaměstnanců bude skutečně utracen za jídlo a nedojde tak k poklesu tržeb restaurací a kantýn,“ doplňuje Luboš Kastner.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Adéla Šípová byl položen dotaz

předseda

Dobrý den, co vím, tak Vy jste Hřiba za předsedu nechtěla. Je nějaká možnost, jak ho můžete ve straně odvolat? Nemyslíte, že ji svými skandály, ale i neschopností řešit problémy s dopravou v Praze jen poškozuje? A nemyslíte, že to, že už není předsedou Bartoš může mít pro stranu fatální důsledky? On...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Za dvacet let přepravila Pendolina už 20 milionů spokojených cestujících

7:14 České dráhy: Za dvacet let přepravila Pendolina už 20 milionů spokojených cestujících

Byl 23. prosinec 2004 krátce po 10. hodině a na pražském Masarykově nádraží stály desítky železniční…