AOPK ČR: Ochránci přírody z Ukrajiny navštívili chráněnou krajinnou oblast Brdy

30.09.2024 22:31 | Tisková zpráva

Více než dvě desítky ukrajinských ochránců přírody na studijní cestě zavítaly do chráněné krajinné oblasti Brdy. Akce je součástí projektu, který má přispět k úpravám ukrajinské legislativy, aby v oblasti ochrany přírody odpovídala právu Evropské unie. Zároveň by měl napomoci zefektivnit práci tamních institucí.

AOPK ČR: Ochránci přírody z Ukrajiny navštívili chráněnou krajinnou oblast Brdy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„„Máme dva roky na to, abychom připravili jakousi kuchařku, podle které by kolegové na Ukrajině měli postupovat. Máme zkušenost s podobnými projekty v Arménii a Gruzii a proto víme, že je potřeba především investovat energii a čas do místních odborníků. Bude samozřejmě hlavně na nich, jak skloubí svoje znalosti a zkušenosti s našimi doporučeními. A pak bude také samozřejmě záležet na tom, jak se situace na Ukrajině bude vyvíjet,“ vysvětluje Tomáš Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která projekt koordinuje. 

„Důležitá je nejen teorie, ale i praxe. Ukrajinským kolegům jsme dnes proto ukazovali, jak v chráněné krajinné oblasti Brdy spolupracujeme s armádou. Pro specifické prostředí, jakým jsou například v Brdech dopadové plochy, je působení těžké techniky vítanou pomocí, která udržuje zdejší cenná vřesoviště. Vyrazili jsme i do Domu přírody Brd na Třech Trubkách, aby se seznámili s tím, jak krásy zdejší přírody  prezentujeme návštěvníkům,“ dodává Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Týdenní studijní cesty se účastní experti ukrajinského Ministerstva životního prostředí, správ národních parků a nevládních organizací. Při terénních exkurzích navštívili CHKO Křivoklátsko, Brdy a České středohoří. Projekt „Conservation of Natural Heritage for Life in Ukraine - ConNaturLIFE Ukraine“ je financován z evropského programu LIFE a kofinancován MŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

AOPK ČR: Ochránci přírody z Ukrajiny navštívili chráněnou krajinnou oblast Brdy

22:31 AOPK ČR: Ochránci přírody z Ukrajiny navštívili chráněnou krajinnou oblast Brdy

Více než dvě desítky ukrajinských ochránců přírody na studijní cestě zavítaly do chráněné krajinné o…