Třeboňské Centrum ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR se výzkumu mikrořas věnuje už téměř 60 let a v tomto badatelském směru patří mezi světově uznávaná pracoviště. Záměrem nové laboratoře, která vznikla s podporou výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, je těsněji propojit akademickou a aplikační sféru.
Mikrořasy mají skvělé nutriční vlastnosti, kvůli nimž jsou poptávaným dietetickým doplňkem a přidávají se také do krmiv pro hospodářská zvířata. Mnohé jejich kmeny navíc obsahují protizánětlivé a protirakovinné látky, které se v Třeboňi v současnosti testují. Sloužit mohou také jako obnovitelný zdroj energeticky využitelných látek, jako jsou oleje nebo cukry, případně látek pro výrobu bioplastů. Pomoci mohou dokonce s čištěním odpadních vod a recyklací živin a cenných prvků.
Různé možnosti využití i stále rostoucí poptávka po „bio“ produktech jsou hlavní důvody, proč se české i zahraniční firmy stále častěji zajímají o výsledky výzkumu v této oblasti. „Otevřením laboratoře reagujeme na rostoucí zájem jak o naše know-how a patenty, tak o smluvní výzkum. Úkolem laboratoře bude, aby vyslyšela požadavky partnerů a korigovala je k oboustranné spokojenosti a užitku,“ vysvětluje vedoucí Centra ALGATECH Ondřej Prášil.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva