Armáda ČR: Vojáci v Litvě uctili památku obětí přírodních katastrof, při pietním aktu promluvil i český kaplan

07.08.2021 21:23 | Zprávy

Poničené domy, velké škody na majetku, ale především zmařené lidské životy a nejistota. To vše mají na svědomí nedávné přívalové deště a ničivé povodně, stejně jako krupobití či tornádo. V pondělí 2. srpna na základně v Rukle uctili vojáci zasažených států oběti přírodních katastrof modlitbami i minutou ticha.

Armáda ČR: Vojáci v Litvě uctili památku obětí přírodních katastrof, při pietním aktu promluvil i český kaplan
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Pět ze šesti zemí alianční mise předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě bylo v uplynulých dvou měsících zasaženo živelným neštěstím. V červnu se prohnalo územím Moravy tornádo, v červenci pak přišly po silných přívalových deštích ničivé povodně. Zasaženo bylo území Belgie, Německa, Nizozemska, Lucemburska a rovněž Česka. Vojáci všech národů eFP Litva se shromáždili na vyhlídce na meandr řeky Neris a společně uctili památku obětí minutou ticha a symbolickým zapálením svíčky. Během proslovů byli vzpomenuti také hrdinové, kteří neváhali a v zasažených oblastech sami aktivně pomáhali.

Daleko od domovů

Přívalové deště a povodně přišly ve chvíli, kdy se v Litvě střídala 9. a 10. rotace, mnozí vojáci, kteří byli v Litvě nasazeni již od ledna, tak místo radosti z brzkého návratu domů pociťovali bezmoc, že nemohou být svým rodinám a milovaným nablízku a osobně pomoci. Nově příchozí vojáci naopak opouštěli své země a nejbližší právě v této těžké době.

„Vesnice, kde žiji, byla zaplavena. Náš dům je naštěstí na kopci, takže se nám tragédie vyhnula. Mnoho z našich přátel však takové štěstí nemělo. Já jsem aktuálně v zahraniční misi, ale můj přítel pomáhá, jak může,“ popisuje situaci v okrese Ahrweiler v německé spolkové zemi Porýní-Falc kapitánka Sina F.

Díky tomuto mezinárodnímu pietnímu aktu si však vojáci více než kdy jindy uvědomili, že v ničem nejsou sami a že smutek a stesk po domově obzvláště v těchto chvílích je možné sdílet i v mezinárodním prostředí. „Bylo to dojemné, nešlo zadržet slzy,“ svěřuje své dojmy z pietní akce kapitánka Sina.

Duchovní rozměr

Setkání, které zorganizovali tři vojenští kaplani působící na základně v Rukle, se zúčastnili zástupci všech zemí eFP Litva. Za Belgii, Lucembursko a Norsko promluvili zástupci těchto států, za ostatní země pak kaplani, mezi nimi také český, kapitán Michal Balek ze Strakonic. „Zatímco povodně jsme zažili na území našeho státu již v letech 1997 a 2002, tornádo, minimálně ve své ničivosti, bylo pro nás novou a nečekanou zkušeností,“ zmínil ve svém proslovu kaplan.

24. června 2021 poničilo tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku 7 obcí. O život přišlo šest osob a přibližně 200 osob bylo zraněných.

Mezi 13. a 18. červencem 2021 silné bouře s vydatnými dešti vyvolaly v postižených oblastech prudké zvýšení hladin řek a rozsáhlé povodně. Katastrofa postihla především západní a později i jižní a východní oblasti Německa, dále Lucembursko, Belgii, Nizozemsko, Rakousko, Švýcarsko a 18. července také Česko. Přes 200 osob přišlo o život a několik stovek osob je pohřešováno.

V rámci 10. rotace eFP Litva působí na základně v Rukle příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic a další specialisté z útvarů napříč armádou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Armáda ČR: Češi předali na Slovensku velení Španělskému království

22:03 Armáda ČR: Češi předali na Slovensku velení Španělskému království

V pondělí 1. července 2024 se v Centru výcviku Lešť uskutečnila významná událost. Armáda České repub…