ČEZ Distribuce připojila za první pololetí 15 447 fotovoltaických elektráren s výkonem 321,6 MW

20.07.2024 9:19 | Tisková zpráva

Společnost ČEZ Distribuce připojila k distribuční síti v prvním pololetí letošního roku 15 447 fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 321,6 MW. Více jak 83 % byly výrobny na hladině nízkého napětí a 67 % byly mikrozdroje do 10 kW. Téměř 82 % instalací je vybaveno bateriovým uložištěm.

ČEZ Distribuce připojila za první pololetí 15 447 fotovoltaických elektráren s výkonem 321,6 MW
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celkem je do sítě ČEZ Distribuce aktuálně připojeno 119 908 fotovoltaických elektráren s instalovaný výkonem 2 219,1 MW. ČEZ Distribuce plánuje investovat v roce 2024 do nutných úprav distribuční soustavy vyvolaných požadavky na připojení obnovitelných zdrojů cca 8 miliard korun.

„Průběžně realizujeme investiční akce na rozvoj, obnovu a posílení distribuční soustavy, tak abychom byli schopni připojovat požadavky našich zákazníků. Celkový objem investic pro letošní rok jsme navýšili na 18,6 miliard korun, z toho necelých 8 miliard korun jde do nutných úprav pro posílení sítí z důvodu zvýšeného počtu žádostí na připojení výroben,“ říká Martin Zmelík, generální ředitel ČEZ Distribuce.

Pro srovnání za rok 2023 pak energetici z ČEZ Distribuce připojili do sítě 52 109 fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 605,5 MW.

Největší zájem o FVE je ve středních Čechách

Z pohledu krajského rozdělení, energetici za první pololetí 2024 připojili nejvíce solárních elektráren ve Středočeském kraji, celkem 4705 ks s instalovaným výkonem 72,8 MW. Na druhé příčce pomyslného solárního žebříku se umístil kraj Moravskoslezský s počtem 2291 ks fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 37,8 MW. Bronzové místo pak obsadil kraj Plzeňský, kde energetici připojili do sítě 1517 fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 43 MW. Další kraje viz tabulka.

tab

Kapacita pro připojení se v čase mění

V rámci vyhodnocování volné kapacity pro připojování výroben je zpracována přehledová mapa oblastí s omezenou možností připojování na napěťové hladině vvn a vn. Aktuální stav je možné sledovat na našich webových stránkách ZDE.

Dále je možné ověřit volnou kapacitu pro připojování výrobního zdroje na hladině nízkého napětí v aplikaci PROUD (ke stažení ZDE).

ČEZ Distribuce, a. s., ze Skupiny ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 167 628 km s 3,7 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. Více informací najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Postup při sanaci studní, postižených povodněmi

7:23 Ministerstvo zdravotnictví: Postup při sanaci studní, postižených povodněmi

Při povodních může být individuální zdroj pitné vody (studna) viditelně postižen, pokud hladina zápl…