ČEZ Distribuci prověřilo cvičení SAFEGUARD Chotějovice 2024

23.10.2024 14:56 | Tisková zpráva

Ve dnech 18.–20. října 2024 proběhlo v rozvodně Chotějovice společností ČEZ Distribuce a ČEPS součinnostní cvičení s vojáky Aktivní zálohy a dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Jeho cílem bylo prověření připravenosti k zajištění ochrany a obrany při střežení objektu.

ČEZ Distribuci prověřilo cvičení SAFEGUARD Chotějovice 2024
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Cvičení jednotky Aktivní zálohy Armády ČR s názvem SAFEGUARD Chotějovice 2024 zorganizovalo Krajské vojenské velitelství Ústí nad Labem ve spolupráci se společnostmi ČEZ Distribuce a ČEPS. Dalšími zúčastněnými subjekty byly Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje a Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje.

Cílem cvičení, kterého se účastnilo okolo stovky osob, bylo prověřit úroveň připravenosti pěší roty Aktivní zálohy a štábu KVV Ústí nad Labem k plnění úkolů zajišťování teritoriální ochrany a obrany při střežení rozvodny Chotějovice a součinnosti armádní složky s provozovateli objektu.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 18407 lidí

„Jsme součástí kritické infrastruktury státu a naším hlavním cílem je zajistit spolehlivé dodávky elektřiny našim zákazníkům. Každé takovéto cvičení prověřuje nejen interní systémy, ale i spolupráci mezi všemi zainteresovanými subjekty. Je zároveň skvělou prevencí, jak zabezpečit základní životní potřeby obyvatelstva i zdraví osob,” říká bezpečnostní ředitel ČEZ Distribuce Radomír Valica.

Na místě proběhl praktický výcvik ve strážní službě a činnosti na statickém kontrolně propouštěcím místě – kontrola vjíždějících vozidel a osob, vstupujících do objektu, včetně reakcí na mimořádné situace.

„Spolupráce s Armádou ČR, jejími Aktivními zálohami a dalšími složkami integrovaného záchranného systému je zásadní pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti provozu elektroenergetické přenosové soustavy. Právě cvičení, jako je SAFEGUARD Chotějovice 2024, umožňují tuto spolupráci a připravenost kvalitně prověřit,“ řekl bezpečnostní ředitel ČEPS Martin Bílek.

„S ohledem na události v současné době je více než důležité, abychom byli plně připraveni na plnění našich úkolů v rámci teritoriální působnosti. Spolupráce všech zasahujících složek a součinnost s provozovateli objektu je naprosto nezbytná. V této nelehké době, kdy svět čelí těmto útokům, jsou tato součinnostní cvičení mnohem častější a je kladen velký důraz na jejich provedení,“ řekl ředitel KVV ÚL plukovník gšt. Ing. Vítězslav Křiček.

Pravidelná cvičení Armády ČR a dalších složek integrovaného záchranného systému se pod názvem SAFEGUARD uskutečňují již od roku 2011. Řada z nich probíhá v rozvodnách provozovatelů distribučních soustav i ČEPS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výdaje na výzkum a vývoj v Česku loni vzrostly

16:08 Český statistický úřad: Výdaje na výzkum a vývoj v Česku loni vzrostly

Na výzkum a vývoj bylo v Česku v roce 2023 vynaloženo téměř 140 miliard korun, tedy o zhruba 5 proce…