ČEZ: Druhý temelínský blok má povolení ke startu reaktoru

31.08.2016 14:25 | Zprávy

Temelínský druhý blok se připravuje na spuštění. Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil dnes dopoledne spuštění reaktoru. Vše nasvědčuje tomu, že zítra dopoledne provozní personál nastartuje reaktor druhého bloku.

ČEZ: Druhý temelínský blok má povolení ke startu reaktoru
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Ukončili jsme všechny potřebné zkoušky před spuštěním bloku. Aktuálně zvyšujeme tlak a teplotu vody v primárním okruhu. Pokud vše půjde podle plánu, zítra nastartujeme reaktor,“ uvedl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták k aktuálnímu stavu druhého bloku. Výrobu elektřiny by blok měl zahájit během několika dní.„Čekají nás další testy během zvyšování výkonu reaktoru. Od jejich výsledku se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě,“ doplnil Sviták.

Druhý blok elektřinu nevyrábí od 3. června. Důvodem je plánovaná odstávka pro výměnu paliva.

První blok temelínské elektrárny je plánovaně odstaven od minulého pátku. „Zařízení je vychlazeno, práce běží naplno. Aktuálně probíhá demontáž reaktoru pro výměnu paliva, vedle toho běží řada kontrolních činností,“ poznamenal Sviták. Během nich energetici zjistili zvýšený nátok 2,25 m3 mírně radioaktivní vody do speciální nádrže. „Mimo technologii elektrárny se voda nedostala. Byla svedena do nádrže určené pro tyto účely,“ upřesnil Sviták. Příčinou byla závada na ucpávce čerpadla systému borové vody.

O události provozovatel informoval SÚJB, které pak v souladu s Dohodou z Melku informovalo rakouskou stranu. Je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, protože nemá vliv na provoz elektrárny a jadernou bezpečnost. „Celá věc je hlavně o naplnění dohod mezi Českou republikou a Rakouskem, které jsou nastaveny velmi citlivě,“ uzavřel Sviták.

Mezinárodní stupnice INES hodnotí různé události, závady a poruchy na jaderných zařízeních. Škála má osm úrovní, významnější poruchy jsou od čtvrtého stupně. Nejnižším stupněm je INES 0 značící odchylku, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…