ČEZ: Dukovany zmodernizují jeden z klíčových řídících a bezpečnostních systémů

08.10.2024 14:44 | Tisková zpráva

Z pohledu bezpečnosti půjde o jednu z nejnáročnějších zakázek. Rozsáhlý projekt potrvá včetně přípravy 6 let a nijak naruší provoz jaderné elektrárny. Modernizaci řídícího systému Spinline dostane na starosti jeho původní dodavatel – společnost Framatome.

ČEZ: Dukovany zmodernizují jeden z klíčových řídících a bezpečnostních systémů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Spinline je modulární digitální systém kontroly a řízení jaderného bloku, využívaný ve více než stovce jaderných elektráren na celém světě. Je speciálně navržený pro implementaci bezpečnostních funkcí včetně systému ochran reaktoru reaktoru, které zajišťují například jeho bezpečné automatické odstavení v případě nesouladu údajů.

„Přestože jde o upgrade systému, nikoliv o jeho úplnou výměnu, je pro nás prvořadá bezpečnost a dlouhodobá spolehlivost. Práce navíc plánujeme tak, aby se nijak nedotkly provozu Dukovan, “ říká člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

V praxi odborníci v několika krocích aktualizují, případně nahradí některé ze stávajících modulů. Jde o systémy, z nichž většina je fyzicky oddělena nejen mezi sebou, ale i od všech vnějších sítí. Samotné práce odborníci naplánovali na tři roky.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 14156 lidí

„Jde o systém, který náš dodavatel instaloval v Dukovanech v letech 2002 až 2009. Tato modernizace není o řešení akutních potřeb, ale děláme ji s ohledem na řízení životnosti a plánovaný nejméně šedesátiletý provoz,“ dodává ředitel dukovanské jaderné elektrárny Roman Havlín.

Společnost Framatome patří mezi zavedené dodavatele společnosti ČEZ. Před týdnem například energetici oznámili, že obě společnosti budou spolupracovat na vývoji nového typu jaderného paliva.

„Chápeme, že spolehlivá dlouhodobá podpora řídicích a monitorovacích systémů je klíčová pro bezpečný a hospodárný provoz jaderných elektráren. ČEZ se jako vždy může spolehnout na naše zkušené týmy a naše odborné znalosti“, říká výkonný viceprezident Framatom Frédéric Lelievre.

Projekt modernizace ČEZ připravuje už 3roky, kdy uživatelé specifikovali potřeby a především harmonogram prací. Celkové náklady na výměnu všech modulů dosáhnou 781 milionů Kč. Projekt modernizace systému kontroly a řízení probíhá v souladu se strategií ČEZ zaměřenou na rozvoj jaderných zdrojů také v druhé české jaderné elektrárně v Temelíně. Zde je klíčovým dodavatelem americká společnost Westinghouse. Více informací naleznete ZDE.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 10 887 999 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

AMSP: Do rozvoje chce investovat 85 procent exportérů, nejčastěji do umělé inteligence

19:15 AMSP: Do rozvoje chce investovat 85 procent exportérů, nejčastěji do umělé inteligence

Čtyři z pěti malých českých exportérů se chystají v následujících dvou letech investovat do svého ro…