ČEZ ESCO a Havířov: Společný podnik, který městu pomůže zbavit se uhlí

30.07.2021 12:58 | Zprávy

Statutární město Havířov a společnost ČEZ ESCO založily společný podnik, který městu pomůže s modernizací energetiky.

ČEZ ESCO a Havířov: Společný podnik, který městu pomůže zbavit se uhlí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prvním krokem bude transformace teplárenství v Havířově směrem od uhlí k ekologičtějším zdrojům. Smlouvu o prodeji akcií dnes podepsali primátor Havířova Josef Bělica a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Našim cílem je kvalitně připravit přechod od uhlí k „zelenějšímu“ teplárenství, abychom zajistili pro dnešní obyvatele i příští generace lepší životní prostředí ve městě, a zároveň zachovat rozvody centrálního zásobování teplem, které umožní dodávat teplo lidem i firmám za dobrou cenu. Ve společnosti ČEZ ESCO, která je lídrem v této oblasti a má bohaté zkušenosti také ze zahraničí, jsme našli toho nejlepšího partnera,“ řekl primátor Havířova Josef Bělica s tím, že městu zůstává možnost ovlivňovat cenu tepla a prostřednictvím městem vlastněné Havířovské teplárenské společnosti (HTS) bude mít kontrolu i nad jeho distribucí zákazníkům.

„Rozvody HTS doplníme o decentralizované plynové kotelny, kogenerační jednotky a fotovoltaické elektrárny, aby byl nový systém zásobování teplem efektivnější a ekologičtější. Jako největší poskytovatel energeticky úsporných řešení v Česku máme bohaté zkušenosti s provozováním a modernizací teplárenských soustav, proto městu rádi pomůžeme vykročit směrem k „ozelenění“ a zlepšení služeb pro obyvatele,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Po oficiálním založení společného podniku teď přijde na řadu zpracování podnikatelského plánu, podpis akcionářské smlouvy a nastavení reálného fungování nové firmy. Do budoucna chce ESCO Havířovu pomáhat nejen s teplárenstvím, ale také s přechodem na moderní energetiku založenou na obnovitelných zdrojích, energetických úsporách a chytrých řešeních.

Zájem Havířova na urychlení modernizace teplárenství vyplývá z energetické politiky Evropské unie, která zahrnuje dekarbonizaci teplárenství a přechod tepláren na nové technologie. Radní proto hledali řešení založené na odchodu od uhlí, které přispěje ke změně klimatu a zároveň umožní zachovat stabilní a přijatelnou cenu tepla pro obyvatele města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Do Chrášťan se sjeli sokolníci z celé republiky. Lov s dravci, to je nezvyklá podívaná

22:31 ČEZ: Do Chrášťan se sjeli sokolníci z celé republiky. Lov s dravci, to je nezvyklá podívaná

Hlavní roli na letošním, už 16. ročníku srazu sokolníků v Chrášťanech hráli letos orli skalní, po or…