ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala k dobrovolným hasičům

16.05.2024 10:04 | Tisková zpráva

Hasičskou cisternu Mercedes Benz ACTROS převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou základnu v Teplárně Energotrans (dříve Elektrárna Mělník), dobrovolní hasiči z nedalekých Dolních Beřkovic. Zatímco u profesionálů už měla cisterna své odslouženo, SDH Dolní Beřkovice může dobře sloužit ještě dalších deset let, možná i více. Sbor dostal vůz darem od Skupiny ČEZ, která vozový park všech svých profesionálních hasičských jednotek pravidelně obměňuje a tím i neustále modernizuje.

ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala  k dobrovolným hasičům
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Chceme, aby v rámci ČEZ byly zásahy našich profesionálních hasičů co nejefektivnější. Původní vozy proto po určité době nahrazujeme novými a snažíme se je předat dál tam, kde je přivítají s otevřenou náručí. Naši kolegové z řad dobrovolných hasičů totiž dobře vědí, že veškerá naše zásahová vozidla jsou i po řadě let provozu zachovalá, pečlivě udržovaná a po technické stránce způsobilá k dalšímu využití. Sbory dobrovolných hasičů, potažmo obce v nichž působí, tím ušetří nemalé finanční prostředky, neboť vždy se jedná o dar. S Dolními Beřkovicemi prakticky sousedíme, a tak kam s vyřazenou devítikubíkovou cisternou, bylo předen jasné.  Zbývá už jen popřát, ať i nadále dobře místní jednotce slouží a má co nejméně výjezdů k mimořádným událostem,“ říká Zdeněk Kustl, velitel jednotky Hasičského záchranného sboru ČEZ, a. s., klasická energetika. 

Jeho slova během předání klíčků od vozu starostovi obce potvrdil za Skupinu ČEZ  i ředitel Teplárny Energotrans a zároveň ředitel připravovaného ZEVO Mělník Miroslav Krpec: „Řídíme se slovy, chceme být dobrými sousedy, a proto pomáháme tam, kde působíme. Jsem rád, že tento hodnotný dar od nás dostaly právě Dolní Beřkovice. Jsem optimista, a tak  věřím, že bude sloužit spíše jako preventivní prostředek připravený vždy k okamžitému ostrému výjezdu, kterých ať je minimum.“  Starosta Dolních Beřkovic Miroslav Hrdý následně kvitoval, že obec získala pro svůj sbor dobrovolných hasičů další zásahový vůz: „Dobře víme, že hasičská technika energetiků je dobře udržovaná a tudíž ještě dlouho po vyřazení z profesionální činnosti použitelná. Jsme za cisternu pochopitelně velmi rádi, obecní pokladně a sboru to ušetří nemalé peníze.“

Sbor dobrovolných hasičů v Dolních Beřkovicích je zařazen do Požárního poplachového plánu Středočeského kraje, má 45 dospělých členů, přičemž 20 z nich je v zásahové  jednotce. Dalších 20 členů tvoří místní omladina. Zásahová jednotka absolvuje v průměru 10 až 12 výjezdů ročně, ať již jde likvidaci požárů v lokalitě, dopravní nehody či různou technickou pomoc. „V zásahové jednotce máme osm řidičů-strojníků, kteří se nyní musí zacvičit v jízdě s novým vozem a také obsluhovat jeho základní vybavení.  Samozřejmě i my moc děkuje. Ostatně ČEZ na nás myslel už podruhé, neboť i naši stávající Tatra CAS 32 pochází z pobočné stanice v Elektrárně Mělník, dostali jsme ji v roce 2007 a do dnes nám dobře slouží. Musela už ovšem projít generálkou, neboť se na ní podepsaly povodně,“ uzavírá  Milan Sedlák, starosta  SDH Dolní Beřkovice.

První zásahová cisterna sloužila v rámci Hasičského záchranného sboru ČEZ, a. s., klasická energetika, v letech 1985 až 2007, druhý značně modernější vůz Mercedes Benz ACTROS, který Dolnobeřkovičtí dostali nyní, pak v letech 2008 až 2024. S nadsázkou řečeno oba vozy jsou tedy blízcí příbuzní jak po stránce profesionální, tak i nyní dobrovolné. V rámci klasické energetiky Skupiny ČEZ pak byly pořízeny již tři nové zásahové vozy na podvozku SCANIA pro pobočné stanice v elektrárnách Tušimice a Prunéřov na Chomutovsku a Teplárně Energotrans na Mělnicku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné

16:33 Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné

V regionech zasažených povodněmi budou při nadcházejících krajských a senátních volbách pravděpodobn…