ČEZ: Ochrana elektrorozvodny automaticky odpojila druhý temelínský blok

14.08.2024 11:56 | Tisková zpráva

Záblesková ochrana jedné ze čtyř elektrorozvoden včera odstavila druhý temelínský blok. Technici aktuálně zařízení kontrolují. Operátoři reaktor nevychlazují, udržují jej v tzv. horkém stavu, který umožní jednodušší zpětné připojení bloku k přenosové síti. S tím počítají ještě během tohoto týdne. Dodávky elektřiny nejsou nijak ovlivněny.

ČEZ: Ochrana elektrorozvodny automaticky odpojila druhý temelínský blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Důvodem krátkého přerušení výroby bylo zapůsobení zábleskové ochrany v jedné z rozvoden, které přenáší elektřinu pro zařízení bloku. Působení v souladu s projektem chrání vnitřní elektrickou síť a připojená zařízení před poškozením, například v případě zkratu v nejaderné časti.

Aktuálně probíhají kontroly zařízení včetně revize rozvodny. Od jejich výsledku se bude odvíjet i termín připojení bloku. K tomu by mělo dojít ještě do konce týdne. První blok je v provozu na výkonu a hodinově vyrábí 1050 MWe.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

13:28 ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

Během následujících 10 let plánuje ČEZ nabrat přibližně 4 000 nových odborníků nejen s technickým vz…